Лайм

Чому пошкоджену картоплю не можна зберігати разом із цілою після викопування

Не нехтуйте цими порадами

Кожна господиня прагне зберегти вирощений та зібраний урожай якнайдовше. Особливо це є актуальним під час війни через зростання цін на базові продукти. Тому якщо ви вже знаєте, які ознаки вказують на те, що картоплю вже настав час копати, візьміть собі на замітку поради, як її правильно просушити і відсортувати перед тим, як відправляти на тривале зберігання. theLime ділиться простими лайфхаками.

Читайте також: Коли копати картоплю у серпні: найбільш сприятливі дні за місячним календарем.

Як правильно просушити картоплю?

Картоплю після викопування, що більшість городників робить із середини серпня до початку вересня, необхідно ретельно просушити перед закладкою на зберігання.

Викопані картоплини викладаємо на рівну поверхню і просушуємо на землі: у ясні дні – протягом 20-30 хвилин, у похмурі – протягом 2-4 годин. Деякі городники розкладають урожай у тимчасових укриттях з гарною вентиляцією, на солом'яних купах, присипаних ґрунтом, і залишають на 10-12 діб.

Це необхідно для того, щоб шкірка загрубіла, завдяки чому вона менше пошкоджуватиметься під час наступних пересипань. Найбільшу потребу в просушуванні має картопля з ділянок, уражених фітофторозом, кільцевою гниллю, чорною ніжкою, а також недозріла.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Які рослини виснажують ґрунт на городі та чим засіяти грядки після збирання врожаю.

Як правильно відсортувати картоплю?

Після просушування картоплю обов'язково потрібно відсортувати для тривалого зберігання на зиму (для висадки наступного року, для вживання в їжу, за розміром) та для негайного споживання.

Якщо картопля має тріщини, пошкодження шкірки або вона надрізана під час викопування, її в жодному разі не можна залишати для заготівлі на зиму. Такі коренеплоди не лише загниють, а й стануть осередками інфекції. Тому їх відокремлюємо від інших і використовуємо для приготування страв найближчим часом або на корм для тварин.

Як підготувати картоплю перед закладанням на зиму?

Картопля для висадки наступного року

Коренеплоди, відібрані для висадки наступного року, промиваємо у воді та занурюємо на 2-4 хвилини у слабкий розчин перманганату калію (марганцівки) для дезінфекції. Потім розкладаємо в один шар на стелажі під накриттям або в тіні дерев для просушування та озеленення. На це знадобиться 3-4 тижні. За цей період картоплини двічі чи тричі перевертаємо для рівномірного озеленення. Під час дощу стелажі необхідно накривати поліетиленовою плівкою. В результаті шкірка стане зеленою та огрубілою. Такі картоплини краще зберігаються і менше ушкоджуються хворобами.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Що робити зі смородиною після плодоношення: від цього залежить її врожай у наступному році.

Картопля, призначена для вживання

Таку картоплю спочатку ретельно перебираємо. Вибираємо та складаємо здорові, без помітних дефектів та пошкоджень, великі та середні картоплини, закладаємо на тривале зберігання. Перед тим, як відправити картоплю в льох, тимчасово зберігаємо в темній коморі (сараї).

Коли відправляти картоплю на зберігання у льох?

У сховище картоплю заносять, коли настає прохолодна погода, середньодобова температура вирівнюється з температурою повітря в коморі – зазвичай це кінець жовтня чи початок листопада. Картоплю, призначену для споживання, складаємо в ящики або мішки: окремо велику, середню і дрібну з дефектами. Насамперед, використовуємо дрібні картоплини з дефектами, потім – середні та наприкінці великі.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Чим підживити кабачки, щоб збирати врожай до осені: перевірений метод.
  2. Цю хворобу томатів часто плутають із фітофторою: що робити із сухою плямистістю.
  3. Фінальна підгодівля цибулі, яка допоможе збільшити її розмір і термін зберігання.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Максим Галкін відреагував на жахливий ракетний обстріл гіпермаркету в Харкові

Максим Галкін відреагував на обстріл Харкова. Артист висловив співчуття потерпілим

Мадонна "побила горшки" з коханим після року стосунків

Мадонна розірвала стосунки з молодим коханим. Причиною розриву став напружений робочий графік артистки

Український комік Віктор Розовий, який отримав важке поранення на фронті, вийшов на зв’язок

Військовий Віктор Розовий, який отримав важке поранення на фронті, показав свіже фото. Чоловік у колісному кріслі прогулювався разом зі своєю дружиною