Лайм

Чи можна мити голову щодня: експерти розповіли, як це впливає на волосся

Врахуйте свій спосіб життя та стан волосся

Багато експертів відзначають, що занадто часте миття голови може негативно позначитися на стані волосся. Але що, коли людина регулярно займається спортом, чи їй просто не подобається вигляд зачіски на наступний після миття день? Ось що дерматологи розповіли про це виданню New York Times.

Читайте також: Експерти розповіли, коли краще чистити зуби: до або після сніданку.

Фото: Getty Images

Оптимальна частота миття голови залежить від різних факторів, включаючи вік, спосіб життя, жирність та текстуру волосся. За словами доктора Мурада Алама, щоденне використання шампуню може бути правильним вибором для людей з жирнішою шкірою голови, коли шкірне сало (себум) накопичується у великих кількостях.

Якщо ви регулярно займаєтеся спортом, фізично працюєте, багато пітнієте, сіль від поту може закупорити пори та волосяні фолікули. У такому разі може знадобитися щоденне миття або полоскання.

"Чергування миття шампунем та ополіскуванням водою через день може допомогти звести до мінімуму змивання себуму зі шкіри голови", – каже дерматолог Шерін Ідріс.

Якщо ви не можете відмовитися від шампуню, вибирайте продукти, на етикетках яких написано "безсульфатний" або "м'який". Уникайте гарячої води та надмірного миття голови, оскільки обидва ці фактори можуть подразнювати шкіру. Щодо сушіння, експерти радять робити це без використання фена.

Ще одна причина мити голову кожен день – регулярне використання продуктів для укладки (гелі, лаки, пінки), які можуть накопичуватися на шкірі голови, викликати подразнення або навіть перешкоджати росту волосся, закупорюючи волосяні фолікули.

Фото: unsplash.com

Коли слід уникати щоденного миття голови

Не все волосся витримує щоденне миття. Наприклад, кучеряве волосся може стати сухим і ламким, якщо мити його кожен день або навіть раз на пару днів. Мурад Алам додав, що фарбоване і хімічно завите волосся також стає більш схильним до пошкодження. У такому разі він рекомендує мити голову двічі-тричі на тиждень.

Читайте також: Експерти назвали зачіски, які більше шкодять волоссю: їх не можна робити часто.

"Хоча може здатися, що оптимально відмити шкіру голови "до скрипу", майте на увазі, що шкіра - це жива частина вашого тіла, а не тарілка в посудомийній машині", - сказав дерматолог.

Вік також може впливати на частоту миття голови. Вироблення шкірного сала зазвичай мінімальне у ранньому дитинстві, збільшується в період статевого дозрівання, вирівнюється у зрілому віці та поступово уповільнюється після 70 років. Тому, чим ви старші, тим сухішою стає шкіра голови. У такому разі їй може не підійти щоденне миття.

Раніше ми розповідали, як часто потрібно розчісувати волосся протягом дня.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основи для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Новини партнерів

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували