RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Покрова-2023: що треба зробити до одного з найбільших свят українців

Християни в Україні раніше відзначали свято Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії 14 жовтня, але через перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, дата святкування пересунулась на 1 жовтня.

"Апостроф" розповідає про традиції святкування, які виникли ще в X столітті, і про те, як приготуватися до свята.

Читайте: В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат

Зазвичай християнські святі беруть свій початок з Євангелія, але Покрова у Святому Письмі не згадується. Натомість існує легенда, в якій йдеться, що місто Царгород (Константинополь) був оточений ворогами, і Богородиця начебто покрила своїм омофором містян, які молилися у Влахернському храмі. Свідками чудесного видіння були святий юродивий Андрій і його учень Епіфаній. Це видіння було провістям перемоги – невдовзі ворог відступив, і всі були врятовані. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом.

Запорозькі козаки шанували Богородицю-Покрову. Перед походом служили молебен до Пречистої, а повернувшись з походу, складали Їй подяку. Головна січова церква завжди була на честь Покрови.

На Покрову, на козацькій раді, запорізькі козаки обирали гетьмана, а після цього вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога з січовиків.

На Покрову потрібно було обов’язково:

Сходити до церкви, побувати на ярмарку, справити чи погуляти на новосіллі, накрити щедрий стіл та почастувати нужденних. А ось напиватися та лаятися цього дня було гріхом.

На Покрову потрібно було обов’язково справити жінці нову гарну хустку. Її міг подарувати як чоловік, так жінка сама могла купити собі це вбрання.

Чумаки після Покрови нікуди вже не їздили. А селяни та міщани чекали на це свято з особливим нетерпінням, адже з 14 жовтня починали справляти весілля.

Від Покрови починалися весільні гуляння, а також вечорниці. Церковники вважали їх розсадником розпусти, та намагалися вечорниці заборонити.

Покрова поділяла літо від зими, тому в південних районах України закінчувався термін найманих робітників, а у Карпатах поверталися з полонин пастуші отари.

На Покрову починали топити в оселях, "заганяючи" тепло до хати.

Наступного дня після Покрови відбувається славнозвісна акція студентів Києво-Могилянської академії "Чистий Сковорода" – коли спудеї миють бронзовий пам'ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі.

З 2015 року Покрова є державним святом – Днем захисника і захисниць України і офіційним вихідним.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли у 2024 році святкуватимуть Трійцю, яке є одне із найбільших християнських свят.

  • Вас може зацікавити:

Сильні молитви за українських бійців та мир в Україні

Сильні молитви за Україну, її захисників та тих, хто постраждав від війни

Ворог програє та запанує мир: тексти сильних молитов за Україну