Лайм

Дочекайтеся, коли настануть холоди: коли садити озиму моркву у 2023 році

Візьміть на замітку кілька порад

Посадка озимого часнику вимагає дотримання певних правил, і те саме стосується і посадки озимої моркви. Далі розповімо про те, у які дні її найкраще садити та про які рекомендації варто пам'ятати, аби отримати хороший урожай.

Посадка підзимої моркви має здійснюватися за певних умов, а час посадки варто обирати з урахуванням клімату місцевості та осінньої погоди. Щоб отримати бажаний результат досвідчені городники рекомендують сіяти моркву лише після настання стійких холодів, коли середня добова температура тримається в межах 0-2 ºC.

Читайте також: Коли і чим вкривати грядки з полуницею, щоб вберегти від морозів.

Фото: unsplash.com

Якщо ж посіяти раніше, ніж настануть холоди, це призведе до того, що насіння проросте восени. Тоді є ймовірність того, що зимовий період ці сходи можуть не пережити.

Коли саджати моркву у жовтні 2023 року

Сприятливі дні: 1-7, 11, 12, 29, 30, 31

Несприятливі дні: 13, 15, 8-10, 16-27.

Коли саджати моркву у листопаді 2023 року

Сприятливі дні: 14, 15, 16, 17, 18, 21, 22, 25, 26.

Несприятливі дні: 1-12, 19, 20, 23, 24, 28-30.

Коли саджати моркву у грудні 2023 року

Сприятливі дні: 1, 4-11

Несприятливі дні: 2,3, 12, 14-31

Після якої культури краще сіяти моркву?

Найкращими попередниками для для моркви вважаються огірки, цибуля, томати, кабачки, гарбузи, кавуни, патисони, картопля і капуста. А от після квасолі та петрушки не бажано вирощувати моркву. Так само, як і не варто садити моркву після моркви. Повторно її на одному і тому самому місці можна садити тільки років через 4. Після того, як внесли в ґрунт свіжий гній, моркву на цій ділянці можна буде сіяти років через 2.

Підготовка до посадки

Найкраще обирати ранні сорти моркви, а також пам'ятати про те, що для озимого посіву потрібно на чверть більше насіння, аніж весною.

Читайте на тему:Чим укривають виноград на зиму: найкращі способи та матеріали для захисту лози.

Фото: unsplash.com

Ґрунт

Грядку для моркви варто приготувати заздалегідь, до настання холодів. Для цього потрібно розгорнути глибоко розкопаний ґрунт, зробити в ньому борозенки завглибшки 3 см та ущільнити дно. Після чого залишити так до заморозків.

Окремо у мішках можна підготувати суху землю для закладення борозенок і органічне добриво (перегній, компост чи їхня суміш із торфом з розрахунку 4-5 відер на 1 м²). Мішки з добривами краще зберігати у теплому місці.

Як саджати озиму моркву

Посадка починається, коли ґрунт промерз на 5-8 см. Навіть якщо на той період уже випаде сніг, все одно можна розчистити грядку і посіяти сухе насіння моркви в борозенки, закрити його сухою землею, замульчувати ділянку шаром заготовленої органіки завтовшки 3-4 см, ущільнити і закидати грядку снігом.

Догляд після посадки

Якщо сніг на момент посіву ще не випав, накрийте грядку по мульчі яленовим чи сосновим гіллям, але не забудьте, що після першого снігопаду потрібно накидати на грядку невеликий замет.

  • В піску, на картоплі, у глині: раніше ми розповідали про те, як зберігати буряки, щоб долежали до самої весни.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Холодник замість окрошки: як приготувати на кефірі з вареними яйцями

Як у домашніх умовах приготувати смачну холодну першу страву, щоб урізноманітнити своє звичне меню та побалувати близьких

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай