Лайм

Озимий часник прийнято садити після Покрови: якою має бути погода

Врахуйте ці рекомендації

У жовтні прийнято висаджувати часник на зиму, але з перепадами погоди в Україні визначитися з оптимальними термінами цих робіт у 2023 році може бути непросто.

Озимий часник має встигнути укоренитися від моменту посадки до настання стабільних заморозків. Це відбувається за 25-40 днів, тому й дати слід обирати відповідні.

Читайте також: Дадуть багатий урожай: які сорти цибулі найкраще підходять для посадки на зиму.

Фото: Getty Images

Раніше часник на зиму садили перед Покровою або відразу після неї (свято за "старим" календарем відзначають 14 жовтня). Однак сьогодні погода не така передбачувана, як була раніше. Досвідчені городники рекомендують орієнтуватися не лише на прогноз, а й на довкілля. Наприклад, якщо листя на березі майже пожовтіло, заморозки мають стабілізуватися через 30 днів. Це оптимальний час для посадки часнику.

Не зайвим буде виміряти температуру ґрунту: 13-14 градусів на глибині 10 см повинні триматися протягом тижня.

Читайте також: Якщо на Покрову на вишні є листя - зима буде теплою: народні прикмети свята.

Висаджуйте часник із найбільших і здорових головок, щоб зубчики були округлими, рівними. Удобрювати грядку не обов'язково, але якщо ви хочете підгодувати часник, віддавайте перевагу фосфорно-калійним добривам. Так він найкраще перенесе морози. Можна внести в ґрунт суперфосфат, який позитивно позначиться на майбутньому врожаї. Для слабокислого ґрунту буде корисним підживлення попелом: 1 склянка на квадратний метр. Вносьте попіл під час перекопування, але не засипайте в лунки при посадці.

Висаджуйте часник на глибину близько 10 см. Так він не замерзне і не проросте у разі дуже теплої погоди.

Дізнайтеся також, чим обробити озимий часник перед посадкою.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні