Лайм

Де зараз Марія Квітка, яка перемогла на шоу "Голос країни-2022" з піснею на слова Тараса Шевченка

На гроші за перемогу у шоу співачка записала дебютний альбом

29 жовтня на каналі 1+1 вийде фінальний випуск "Голосу країни-13", де визначиться переможець 2023 року. Прямий ефір проведуть у розкішній телестудії у Варшаві, тоді як у 2022 році шоу завершилося цілком за інших умов. Його довелося дознімати у київському метро, під час обстрілів та відключень електроенергії.

Переможницею "Голос країни-2022" стала Марія Квітка - українська співачка, стилістка, художниця з костюмів та дослідниця народної культури. У фіналі вокального шоу вона підкорила глядачів піснею "Реве та стогне" на слова Тараса Шевченка. При цьому мало хто знає, що відновлення зйомок проекту під час війни буквально врятувало співачці життя.

Читайте також: Коли дивитись фінал "Голосу країни-2023" і хто бореться за перемогу у 13-му сезоні.

Повномасштабна війна в Україні розпочалася у розпал зйомок 12 сезону "Голос країни". Марія Квітка на той час перебувала у Києві і одразу ж почала волонтерити у ресторані, де готували їжу для тероборони. Коли російські війська були розбиті на Київщині, вона поїхала до Запоріжжя допомагати біженцям із окупованих територій. Волонтерський пункт, в якому працювала Квітка зі своїми друзями, потрапив під обстріл 30 вересня 2022 року - наступного дня після того, як вона поїхала до Києва на зйомки "другого шансу".

"Це був день, коли я мала вмерти. Але я приїхала на "другий шанс", що було дуже символічно. Вийшла з поїзда, сіла на грим, і друзі надсилають фотки, вони залишилися там. Напередодні ми довго прощалися, тринділи, вони спізнилися на роботу і тільки таким чином врятувалися. І "другий шанс" став реально шансом, тому що всі ми мали б бути мертвими. І цього дня я мала співати", - розповіла Квітка в інтерв'ю LB.ua.

Фото: instagram.com/kvitkakvitkakvitkakvitkakvitka

На тлі страшних подій участь у шоу не надто цікавила співачку: перемога здавалася їй позбавленою сенсу.

"Війна, а тут якийсь концерт, світло, звук, усі гарні, нафарбовані. У фіналі ми співали в метро, вітер задуває з поїзда, бо ніхто не зупиняв рух поїздів, ніхто не робив там тепло. Всіу пуховиках, а ти ось так", - згадує вона.

Читайте також: Переможець "Х-фактора" та воїн ЗСУ Михайло Панчишин пройшов у фінал "Голосу країни-13".

Марія Квітка перемогла на "Голосі країни-2022" за результатом голосування глядачів. На тлі повномасштабної війни їй не подарували традиційну квартиру у Києві, але меценат проекту дав їй гроші на запис пісні та кліпу. Ці кошти вона витратила на запис свого дебютного альбому "Дай серцю волю", який вийшов у травні 2023 року. Концерт-презентація альбому відбувся у День вишиванки. Також пісня Марії Квітки "Гарная" стала саундтреком до мультфільму "Мавка", і нині має велику популярність.

Марія Квітка почала співати з раннього дитинства, у школі виступала у церковному хорі, а під час навчання на філологічному факультеті КНУ була солісткою великого хору. Дівчина їздила у фольклорні експедиції, де навчалася автентичного народного співу.

Квітці доводилося співати на весіллях та в ресторанах, і це здавалося їй дуже принизливим, оскільки люди їли, пили та не звертали уваги на артистів. При цьому до власної участі у "Голос країни" вона допомагала готувати номери для учасниць минулих сезонів, включаючи Катю Чилі та переможницю 2021 року Оксану Муху. Сама Квітка пішла на проект "по приколу", щоб подолати депресію, в якій перебувала майже рік.

На проекті Марії вдалося подолати страх виступати перед людьми. Вона повернула до себе крісла тренерів Святослава Вакарчука та Олі Полякової, з команди якої невдовзі вилетіла на етапі "вокальних батлів". Саме тоді Квітка потрапила до команди "другого шансу", де її наставниками стали Саша Заріцька та Андрій Мацола.

Читайте також: Що стало зі співачкою Оксаною Мухою - переможницею "Голосу країни", яка боролася із раком.

Марія Квітка мріяла стати співачкою ще в юності, але згодом зрозуміла, що своєю творчістю хоче не просто розважати людей, а популяризувати народні традиції. Освіта артистки зробила її справжньою експерткуою в українській культурі. Вона закінчила кафедру фольклористики філологічного факультету КНУ, і ще під час навчання захопилася народними костюмами. Після закінчення навчання вона протягом 10 років працювала з одягом як стилістка.

У 2015 році Марії Квітке вдалося провести показ народного вбрання з різних регіонів України в рамках Українського Тижня Моди. Для цього наполеглива дівчина використала фонди Музею Івана Гончара, де працювала на останніх курсах університету. Пізніше з'явилися успішні проекти "Витоки", "Щирі", "Спадок" та "Весільний спадок". Кадри її робіт багато українців могли бачити у київському метро, поїздах "Укрзалізниці", модних журналах та на виставках.

Марія Квітка працювала в кіно як художниця з костюмів. Її знаннями скористалися творці фільмів "Чорний ворон" та "Памфір", - за останній вона отримала кінопремію "Золота дзиґа-2023".

"Мене завжди дратувало, як в історичних фільмах чи серіалах показують українців - вічно це якісь бомжі, убогі, обдерті, у незрозумілих речах, які не мають жодного відношення до народного костюма. І я подумала: ну от тебе це ображало - вставай і роби, тобі дали такий шанс – показати традиційний одяг на весь світ", – розповіла вона про свою мотивацію.

Проявилася Марія Квітка також і як дизайнерка. Влітку 2023 року вона випустила благодійну колекцію одягу із елементами вишивки. Кошти від її продажу пішли на допомогу "бабусічкам" – літнім учасницям фольклорного ансамблю з Чернігівщини "Джерело", які постраждали під час російської окупації.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Нідерланди дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу: що відомо

Представника Нідерландів Йоста Кляйна дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу

У Мальме проходить фінал "Євробачення 2024", де Україна змагається за перемогу: онлайн-трансляція шоу

Де дивитись трансляцію фіналу "Євробачення-2024" онлайн, в якому виступатимуть alyona alyona і Jerry Heil з України

Як голосувати у фіналі "Євробачення-2024": інструкція для України та інших країн

У фіналі "Євробачення-2024" голосують всі жителі країн-учасниць цьогорічного конкурсу – як віддати голос за фаворита