Лайм

Через моральні аспекти: у Києві скасували виставу Ірини Гатун, яка зіграла переселенку зі Скадовська

Скандал з "Кварталом 95" набирає обертів

Після виходу "мовного" номера у новорічному випуску "Вечірнього кварталу" у Києві скасували виставу за участі Ірини Гатун. Акторка студії "Квартал 95" зіграла переселенку з тимчасово окупованого Скадовська, яка "смішно" перекручувала українські слова.

Вистава-бесіда у формі stand-up монологу під назвою "Гатун... Про себе... Про вас... І про час!" мала відбутися 12 січня. Однак у культурному кластері "Краків" повідомили, що вони змушені розірвати угоду з театральною студією імпровізації "Чорний квадрат", акторкою якої є Гатун.

Читайте також: Юрій Великий із "Кварталу 95" виправдався за скандальний номер про переселенку зі Скадовська.

Фото: instagram.com/irina_gatun

"У зв'язку з останніми подіями хочемо повідомити, що вистава 12 січня "Гатун… Про себе… Про вас… І про час!" за участі актриси Ірини Гатун скасована! Культурний кластер Краків вимушений розірвати угоду з театральною студією імпровізації "Чорний квадрат" на проведення театрального заходу через моральні аспекти", - сказано на сторінці культурного центру у Facebook.

Фото: facebook.com/kyivclasterkrakiv

Нагадаємо, у скандальному номері актори "Кварталу 95" жартували з жителів південної України щодо незнання української мови. Ірина Гатун зіграла дівчину зі Скадовська Херсонської області, яка через повномасштабну війну та окупацію міста переїхала на Закарпаття.

В епізоді переселенка, яка все життя "разговорювала на росіянському язику", спілкується з місцевим жителем українською та постійно перекручує слова: "я сі Ськадовська", "у мене стандартне вим'я", "всі українські слова позаблювала". Закарпатець у номері розмовляє ідеальною українською, сміється з помилок співрозмовниці та закликає її більше практикуватися.

Фото: youtube.com

Після виходу номера в ефір у мережі з'явилося багато обурених коментарів. Люди наголошують, що жителі Скадовська чудово розуміють українську мову та розмовляють нею. Епізод обурив й мера міста.

"Сто разів був правий Петлюра, який казав: "Нам не так страшні московські воші, як наші українські гниди". Жарти про с*ські зі Скадовська, напевно, комусь здаються дуже смішними. Але залишимо це на совісті режисерів. Сподіваюсь, у них вистачить сили вибачитися перед українцями. Сьогодні Скадовськ знаходиться в окупації, і дійсно чого він потребує, - це не насмішок, а підтримки", - сказав Олександр Яковлєв у відеозверненні і запустив флешмоб "Скадовськ говорить українською".

Головна редакторка херсонського видання "Кавун.City" Євгенія Вірлич подала на телеканал "1+1" скаргу до Комісії з журналістської етики та Національної ради України з телебачення та радіомовлення. Вона заявила, що номер висвітлює "відверту дискримінацію мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок".

Читайте також: Не тема для сміху: "Дизель шоу" розкритикували за жарти про українців, які мешкають в окупації.

Фото: youtube.com

Телеканал "1+1" у відповіді на запит видання "Детектор медіа" вибачився та пообіцяв вирізати номер про переселенку зі Скадовська з новорічного випуску "Вечірнього кварталу".

Ірина Гатун також вибачилася перед тим, "кого це дійсно образило" і заявила, що номер був "про інше". Також акторка вважає, що хейт ллється не через обурення українців, а галас навмисно підняли росіяни.

"Перед тими, кого це справді образило, я приношу свої вибачення. Щирі. Суть була в тому, що ми маємо зобов'язання у своїй країні говорити українською мовою, навіть якщо це спочатку не ідеально виходить. І перед тими, кого це зачепило, я ще раз щиро вибачаюся. А тим проплаченим тварюкам, які спеціально піднімають цей хейт, ви і ваш Путін - х*йло", - висловилася Ірина в Instagram-історіях.

Фото: instagram.com/irina_gatun

Раніше керівник "Дизель шоу" гнівно відповів на критику після скандальних жартів про українців в окупації.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil