Лайм

З Білорусі "евакуювали" співачку, засуджену на 3 роки за виконання української пісні

Читайте історію дівчини

Білоруська співачка та учасниця "Голосу країни-8" Мерієм Герасименко, яка у 2022 році виконала на вуличному концерті в Мінську пісню українського гурту "Океан Ельзи" й була засуджена до 3 років "домашньої хімії" змогла покинути Білорусь.

Про це дівчина розповіла у своєму Instagram. Виконавиця опублікувала фото з літака і написала: "Доббі вільний" – у цих словах, зараз для мене стільки сенсу".

Читайте також: Минуло пів століття: Сергія Параджанова реабілітували після вироку за український націоналізм.

Фото: instagram.com/meriem_gera

"Якби в мене запитали - "Що для тебе щастя?". Я б з упевненістю сказала - свобода! Свобода пересування, свобода думок, свобода займатися тим, що любиш і чим гориш. Свобода – це найголовніше для мене. Сьогодні я прокинулася щасливою... Я покинула Білорусь!", - написала Мерієм 16 січня 2024 року.

Також співачка подякувала фонду BYSOL, який допоміг їй з "евакуацією". Засновник організації Андрій Стрижак розповів, що це була "дуже тривала, цікава і складна операція", і він радий, що вона пройшла успішно.

Фото: instagram.com/meriem_gera

4 серпня 2022 року у мінському барі "Банки-пляшки" Мерієм Герасименко заспівала хіт "Обійми". Виконання співачкою української пісні розлютило білоруських пропагандистів, на підтримку яких кинулися правоохоронці.

Виконавницю затримали, призначили адміністративний арешт, а у жовтні того ж року порушили кримінальну справу. У січні 2023-го Мерієм визнали винною в "активній участі у групових діях, які грубо порушують громадський порядок".

Герасименко отримала 3 роки "домашньої хімії" – вид покарання у Білорусі. Засуджений до такого покарання живе вдома, продовжує працювати, але у нього можуть забрати до чверті щомісячного заробітку, а також прийти з перевіркою на роботу або додому у будь-який час.

Людина повинна майже весь час знаходитися вдома. Заборонено виходити на вулицю у вихідні та на свята, а також, як правило, після 22:00. Не можна вживати алкоголь та відвідувати розважальні заходи. У разі порушення режиму покарання можуть посилити.

Фото: instagram.com/meriem_gera

Зазначимо, що окрім Мерієм Герасименко з Білорусі 16 січня виїхав й Андрій Жук разом з дружиною, власник бару, в якому співачка виконала пісню "Океану Ельзи". Чоловік був також засуджений до обмеження свободи.

Мерієм Герасименко – білоруська співачка, солістка гурту Meriem Band. У 2018 році дівчина брала участь в шоу "Голос країни". На "сліпих прослуховуваннях" вокалістка виконала пісню Human Rag'n'Bone Man і до неї повернулися троє з чотирьох суддів: Сергій Бабкін, Потап і Джамала. Наставницею учасниця обрала Джамалу і дійшла до 8-го випуску, де на етапі "вокальних боїв" залишила проект.

Раніше ми розповідали про білоруську співачку Маргариту Левчук, проти якої в Білорусі порушено кримінальну справу за відкриту критику диктатора Лукашенка.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни