Лайм

Що стало з Олександром Рибаком - переможцем "Євробачення", який зізнався у багаторічній залежності

Норвезький музикант родом із Білорусі виграв конкурс у 2009 році

У травні у шведському місті Мальме відбудеться "Євробачення-2024". Судячи з прогнозів букмекерів, українки Alyona Alyona і Jerry Heil мають усі шанси на перемогу. І поки дует готується представити свій номер перед численною аудиторією, саме час згадати про найяскравіших переможців "Євробачення" минулих років. Серед них - співак і скрипаль Олександр Рибак, який у 2009 році представляв Норвегію і виграв конкурс із піснею "Fairytale".

Читайте також: Як склалася доля Сальвадора Собрала – переможця "Євробачення", якому пересадили донорське серце.

Олександр Рибак на "Євробаченні-2009" Фото: Getty Images

"Євробачення-2009" проходило в Москві, і вже тоді держава-агресор проявила свою справжню сутність. Роком раніше Росія вторглася до Грузії, а грузинському гурту Stephane & 3G не дозволили виступити на конкурсі з піснею "We Don't Wanna Put In". Незважаючи на політичну цензуру і скандал, "Євробачення" відбулося, і його із помітним відривом у балах виграв норвезький артист білоруського походження Олександр Рибак.

Сім'я Рибака переїхала з Мінська до Норвегії у 1993 році, коли хлопчикові було 6 років. Там він навчався музиці та закінчив консерваторію в Осло. Разом із батьком-скрипалем хлопець працював із Мортеном Харкетом – лідером знаменитої групи А-HA. З мюзиклом Харкета він об'їздив десятки країн, набрався досвіду, і на момент участі у "Євробаченні" почувався на сцені дуже впевнено. Його легка та оптимістична пісня "Fairytale", а також невимушений хлоп'ячий образ дуже сподобалися публіці.

Рибак здобув популярність у Європі, включаючи Україну, куди часто приїжджав після перемоги на "Євробаченні". Він зізнавався, що Україна – одна з найдешевших країн, де можна знімати кліпи. Також він монетизував свою популярність у країнах колишнього радянського союзу, підготував російськомовну програму і до 2021 року вів соцмережі двома мовами – англійською та російською.

Коли у 2014 році Росія анексувала Крим та розпочала війну в Україні, Олександр Рибак обмежився розмитими висловлюваннями про "мир в усьому світі".

Читайте також: Ізраїль на "Євробаченні-2024" представить співачка, яка жила в Москві та виступала в окупованому Криму.

"Чесно сказати, з моїм графіком я не можу вникнути в кожну новину. Але пишуть, що війна. Я дуже сподіваюся, що ЗМІ перебільшують, - говорив він в інтерв'ю "1+1". - Розумієте, газети треба продавати, тож сподіваюся, що не вся інформація правдива. А що стосується політики, то мені дуже важко висловлюватися на цю тему. Я вважаю, щоб допомогти світові, треба висловлюватися дуже розумно, а говорити тільки заради того, аби щось говорити – це дуже небезпечно. Можу сказати, що, звичайно, дуже шкода і несправедливо, коли не думають про безневинних людей. Справа в політиках, які роблять свої речі, а невинні люди страждають через це. У житті вистачає вже інших моментів - природних катастроф, смертей від раку. Тому, звісно, дже прикро, що люди примудряються сперечатися та воювати одне проти одного. Зараз в Україні дуже важка ситуація".

Фото: Wikipedia

Поки Європа мляво висловлювала "занепокоєння" щодо початку вторгнення в Україні, Рибак у 2015 році знявся в російському шоу "Один в один" і випустив кілька російськомовних синглів. Втім, він жив в Осло, і більшою мірою його кар'єра була орієнтована на європейську аудиторію. У 2018 році він знову поїхав на "Євробачення" від Норвегії, але зайняв посереднє 15-е місце. Після цього в житті Рибака відбулися серйозні зміни - він переїхав з Осло до США, де зайнявся вивченням музики для кінематографа в Колумбійському коледжі Чикаго.

У 2020 році на шанувальників Рибака чекала серйозна новина. 34-річний артист уперше зізнався, що протягом 11 років був залежним від сильнодіючих лікарських засобів, які впливають на його свідомість. Щоб подолати згубну звичку, йому довелося звернутися до лікарів, адже залежність вплинула на його мозок, м'язи, шлунок та загальний стан організму. Також він зізнався, що вона руйнувала його стосунки з людьми, позначалася на роботі та способі життя.

"У мене була таємниця. 11 років я був залежний від снодійного та антидепресантів. Спочатку все було добре, але в результаті моє життя мало не зруйнувалося, - писав він у Instagram. - У січні цього року я почав курс реабілітації (за допомогою моїх лікарів) і поступово приходжу до ладу".

Читайте також: Співачка з України пройшла у фінал Нацвідбору на "Євробачення-2024" у Швеції: що про неї відомо.

Коли у 2022 році Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Олександр Рибак знову не став висловлювати адекватну і дорослу підтримку нашій країні. У своєму Instagram він опублікував відео бойових дій і вирішив підтримати одразу три країни – Україну, Росію та Білорусь, яка стала плацдармом для російської армії.

"Моя сім'я молиться за наших друзів в Україні, Білорусі та Росії. Адже це перші кроки повної війни! Ні вторгненню", - написав він, а пізніше опублікував, як його батьки сумно співають під гітару російськомовну пісню про "важкі часи". "Ні війні", - написав Рибак, і на цьому припинив коментувати події в Україні.

Фото: https://www.instagram.com/rybakofficial/

У 2023 році навколо імені Олександра Рибака спалахнув гучний скандал. Уродженка Молдови Євгенія Скрипник звинуватила його в тому, що він зняв її в інтимному відео, принижував та погрожував опублікувати його в інтернеті. Музиканту довелося публічно прокоментувати звинувачення, він назвав дівчину переслідувачкою та психічно нездоровою.

Читайте також: Церква в Іспанії засудила провокаційну пісню, яка представить країну на "Євробаченні-2024".

"Ми з нею були колегами і навіть друзями, перш ніж вона стала мною одержима і почала ці емоційні та фізичні переслідування. А ще я їй ніколи нічим не "погрожував"". Просто сказав їй, що повідомлю про неї в поліцію (що я і зробив), - написав Рибак в Instagram. - Це психічно хвора людина, і я боявся, що вона поранить себе або когось ще. Але тепер, коли вона почала поширювати про мене чутки в Тіктоці, мені вже все одно, я не можу мовчати. Ця жінка була одержима мною більше року, і з того часу все стало набагато гірше. У мене більше 8000 листів і повідомлень від неї з фейкових акаунтів. Вона каже, що у мене є її оголені відео, але вона знає, що це неправда. Це лише чутки, які вона поширює, щоб привернути увагу. Однак у мене є відео з камери спостереження, на якому вона крадеться до мого будинку. Це фото було зроблене коли вона налякала мене в гаражі".

Фото: https://www.instagram.com/rybakofficial/

Музикант додав, що у червні 2023 року суд заборонив дівчині наближатися до нього, і вона тричі безуспішно намагалася оскаржити наказ. Після цього Олександр Рибак знову повернувся до Європи і не згадував про неприємний інцидент. Наразі він бере участь у заходах, пов'язаних із норвезьким нацвідбором на "Євробачення-2024", а також виступає на тематичних заходах та вечірках єврофанів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни