Лайм

Хто з українських зірок так і не зміг пробитися на "Євробачення" через Нацвідбори

Національні конкурси в Україні часто проходили зі скандалами

Останнім часом в Україні участь у нацвідборах на "Євробачення" зазвичай беруть молоді виконавці. Для них конкурс стає способом заявити про себе на всю країну і, якщо пощастить, - на всю Європу. Але так було не завжди. Починаючи з 2003 року, коли Україна дебютувала на міжнародному конкурсі пісні, пробитися на нього намагалися безліч зірок, а деякі - кілька разів.

Читайте також: Що потрібно знати про фіналістів Нацвідбору на "Євробачення-2024": факти з біографії та пісні.

Першим представником України на "Євробаченні" у 2003 році був Олександр Пономарьов. Тоді йому не довелося публічно змагатися із колегами, адже НТКУ (Національна телерадіокомпанія України) проводила закритий внутрішній відбір. Артист замовив хіт "Hasta La Vista" у ізраїльського композитора і сам організував поїздку української делегації до Риги. В результаті Пономарьову вдалося посісти лише 14 місце - посередній результат за історію участі України у "Євробаченні".

Після цього національні відбори на "Євробачення" в Україні ставали все більш відкритими. Наприклад, у 2004 році Україну представила Руслана з піснею "Дикі танці". Її головною конкуренткою на той час була Ані Лорак, якій вдалося вибороти перемогу лише у 2008 році.

У 2005 році у Нацвідборі взяло участь 19 артистів, серед яких - Ані Лорак, Таяна, Тартак, Віктор Павлік, Мандри, НеДіля, Таліта Кум, Yurcash та "Екс-президенти". На хвилі Помаранчевої революції переможцями стали не популярні артисти, а аматорський гурт "Ґринджоли" з піснею "Разом нас багато", яку називали "гімном Революції". В результаті політична пісня посіла лише 19 місця - нижче за неї опускався тільки O'Torvald в 2017 році.

У 2006 році нацвідбір проводився у форматі шоу "Ти - зірка": 12 учасників переспівували українські та світові хіти, а у фіналі представили оригінальні пісні для конкурсу. Тоді переможницею стала Тіна Кароль, а серед її конкурентів майже не було медійних артистів. Найвідоміші суперники Кароль у відборі 2006 року - Володимир Ткаченко (Девід Аксельрод) та Кирило Туриченко, який на той час був учасником російської групи "Иванушки International". До слова, Кароль на "Євробаченні-2006" принесла Україні 7 місце.

Читайте також: Стало відомо, в якому півфіналі Україна виступить на "Євробаченні-2024".

2007 рік в історії "Євробачення" став знаковим, адже на конкурс від України поїхала Вєрка Сердючка. З піснею "Dancing Lasha Tumbai" вона посіла 2 місце, смертельно образила Росію і стала однією з найвідоміших зірок конкурсу за всю його історію. У нацвідборі перед "Євробаченням" брали участь також інші популярні артисти, але вони не могли змагатися з Сердюкою у народному визнанні: Євгенія Власова, "НеАнгели", гурт "Авіатор", оперна співачка Олена Гребенюк, співак Бондарчук.

У 2008 році Ані Лорак після двох невдалих спроб все ж таки вдалося пробитися на "Євробачення" від України. З піснею "Shady Lady" вона посіла 2 місце, поступившись перемогою Росії. Примітно, що у нацвідборі Лорак тоді не мала конкурентів. НТКУ призначили її без відкритого конкурсу, а у фіналі глядачі голосували за одну із п'яти пісень, які вона мала виконати.

2009 року українським глядачам дозволили голосувати за учасників Нацвідбору на "Євробачення" нарівні з журі. Тоді у фіналі змагалися Світлана Лобода, Олександр Панайотов, "Чотири королі", "Гарячий шоколад" і ще 10 менш відомих артистів. Цікаво, що до фіналу не дійшли такі зірки, як Анастасія Приходько та гурт Nikita. У результаті Лобода виграла відбір і на конкурсі у Москві посіла посереднє 12-те місце.

Читайте також: Букмекери спрогнозували, хто може представити Україну на "Євробаченні-2024".

У 2010 році Нацвідбір на "Євробачення" в Україні пройшов зі скандалом. Спочатку НТКУ назвала переможцем Василя Лазаровича, але незабаром було заявлено про недобросовісну конкуренцію для решти учасників, тому відбір провели вдруге. У фінал увійшло 20 артистів, серед яких - Alyosha, Маша Собко, Віталій Козловський, Злата Огнєвіч, Макс Барських, Еріка (MamaRika) та Стас Шурінс, Ель Кравчук, Наталія Валевська, Dazzle Dreams, Владислав Левицький та інші. У голосуванні брали участь журі та глядачі, і в результаті Alyosha та Маша Собко набрали однакову кількість балів. На той час рішення ухвалювало журі, і перемогу віддали Альоші (Олені Тополі). На цьому скандали не закінчилися, адже її пісню "To be free" звинуватили в плагіаті, і співачці довелося замінити її на "Sweet People". Цей виступ приніс Україні 10-те місце на "Євробаченні-2010".

У 2011 році на перемогу в Нацвідборі претендувало безліч відомих артистів: Міка Ньютон, Злата Огнєвіч, Анастасія Приходько, Джамала, гурт "А.Р.М.І.Я", "Бахрома", Едуард Романюта, Міла Нітіч, Ель Кравчук, Владислав Левицький та навіть син Таїсії Повалій Денис. За результатами народного голосування та оцінок журі Міка Ньютон із піснею "Angel" посіла перше місце, але організаторів конкурсу звинуватили у підтасовуванні голосів. "Перший національний" хотів провести повторне голосування, але головні суперниці Міки Ньютон - Джамала та Злата Огнєвіч - відмовилися брати участь у переголосуванні. Ньютон поїхала до Дюссельдорфа на конкурс, де їй вдалося посісти 4 місце.

У 2012 році на Україну чекав ще один скандальний Нацвідбір. Телеканал "Інтер" хотів провести його в рамках проекту "Шоу №1", але НТКУ не дала їм такої можливості. В результаті до участі допустили 20 фіналістів, відібраних журі НТКУ, та одного переможця "Шоу №1" на "Інтері" - групу "Нереальні пацани". Серед претендентів були такі зірки, як Макс Барських, Оля Полякова, Едуард Романюта, Гайтана та Василь Бондарчук. Переможницею стала Гайтана з піснею "Be My Guest", і на "Євробаченні-2012" вона посіла доволі низьке 15 місце.

У 2013 році нацвідбір на "Євробачення" проходив без традиційної драми. Голосування журі та глядачів 50/50% нарешті привело Злату Огнєвіч до перемоги після двох невдалих спроб. З піснею "Gravity" вона обійшла Марію Яремчук, її брата Дмитра, Аліну Гросу, гурт "ДіО.фільми", де співали Дантес та Олійник, а також солітстку "ВІА Гри" Дашу Медову. Вибір Огнєвіч виявився вдалим: співачка принесла Україні 3 місце на конкурсі у Мальме.

Читайте також: Марія Яремчук заспівала на "Євробаченні-2023": вона не виступала 5 років через страх сцени.

Нацвідбір на "Євробачення-2014" проходив на тлі Євромайдану і Революції Гідності, що як раз розверталася. Тоді представницею України обрали Марію Яремчук з піснею "Tick-Tock", а її конкуретами був (на той час ще не скандальний) дует "Анна-Марія", "НеАнгели", Наталія Валевська, Євген Літвінкович, Стас Шурінс та інші. Вже після відбору спалахнув скандал: деякі учасники стверджували, що їхні телефонні лінії були закриті для голосування на відміну від лінії Марії Яремчук. Так чи інакше, співачка поїхала на конкурс та принесла Україні 6 місце.

Після початку війни в Україні Нацвідбір на "Євробачення-2015" не проводився. Країна повернулася до конкурсу лише через рік. Тоді було затверджено і знайому для всіх форму: два півфінали та фінал із голосуванням глядачів та журі в прямому ефірі. Відбір-2016 був сильним та емоційним, на перемогу претендували 18 артистів: Джамала, "The Hardkiss", "SunSay", "НеАнгели", Світлана Тарабарова, Анастасія Приходько, Тоня Матвінеко, Аїда Ніколайчук, "Brunettes Shoot Blondes", "Pringlez", нині відома як Maruv, та інші. В результаті перемогу здобула Джамала з піснею "1944", яка пізніше виграла "Євробачення-2016" та вдруге привезла конкурс до Києва.

У Нацвідборі на "Євробачення-2017" переміг гурт "O.Torvald", і виступ його на конкурсі був провальним: він посів 24 місце. Тоді результати голосування у фіналі Нацвідбору обговорювали бурхливо, адже конкурентами рокерів були MELOVIN, TAYANNA, "Сальто назад" з хітом "О, мамо". У списку півфіналістів зірок було ще більше: Арсен Мірзоян, MamaRika, Віталій Козловський, "СКАЙ", "KADNAY" та інші.

У 2018 році MELOVIN нарешті пробився на "Євробачення" з піснею "Under the Ladder", хоча результати на конкурсі і були скромними - він посів 17 місце. Тоді у Нацвідборі з ним конкурували Tayanna, Сергій Бабкін, "KAZKA", Іларія, "Kadnay", "Yurcash", "Pur: Pur" та інші.

Читайте також: Не знаю, що робити: MELOVIN відверто зізнався, що боїться отримати повістку.

Після 2018 року у Нацвідборах на "Євробачення" брали участь переважно молоді та менш відомі виконавці. Наприклад, у 2019 році, коли Maruv перемогла, а потім була дискваліфікована через її проросійську політичну позицію, у фіналі змагалися "Yuko", "KAZKA", скандальні "Анна-Марія", "Freedom Jazz" та "Brunettes Shoot Blondes". В результаті Україна не брала участі у "Євробаченні-2019", оскільки ніхто з учасників не захотів їхати на конкурс замість Maruv.

У 2020 році Україна встигла провести Нацвідбір до початку пандемії коронавірусу. Гурт "Go_A" переміг у фіналі Марину Круть, Jerry Heil, Девіда Аксельрода, Khayat та групу "Tvorchi", які навіть поскандалили з організаторами і звинуватили техперсонал у підставі. Попри все через рік "Go_A" виступили на "Євробаченні-2021" із піснею "Шум" і посіли 5 місце у фіналі.

У 2022 році нацвідбір на "Євробачення" проводили напередодні повномасштабного вторгнення РФ, і сам конкурс обріс політичними конфліктами. Аліну Паш, яка перемогла за оцінками журі, в результаті дискваліфікували, оскільки вона приховала, що незаконно їздила в Крим після його окупації Росією. Замість неї на конкурс поїхав гурт "Kalush Orchestra", який переміг на "Євробаченні" з піснею "Стефанія" та закликом звільнити захисників "Азовсталі".

У 2023 році Нацвідбір на "Євробачення" проходив у київському метро на тлі відключень електроенергії та російських ракетних обстрілів. Тоді переміг гурт "Tvorchi" з піснею "Heart of Steel", а їхніми головними конкурентками стали Марина Круть, Jerry Heil та Fiinka. Без скандалів не обійшлося: Марина Круть, що посіла 2-е місце, тоді заявила, що Tvorchi використовували вокальний семпл, який "замаскував" недоліки вокалу Джеффрі Кенні. Так чи інакше, на "Євробаченні" 2023 року український гурт посів 6 місце.

Новий Нацвідбір на "Євробачення-2024" відбудеться 3 лютого 2024 року. У ньому ще раз випробують свою удачу MELOVIN та Jerry Heil, а також ще 9 конкурсантів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни