Лайм

Після сварки з Соловій Маша Єфросиніна визнала відповідальність за зросійщення українців

Телеведуча написала розгорнутий допис

Маша Єфросиніна заявила, що визнає відповідальність за те, що допускала культурну експансію Росії в Україні. До таких думок вона прийшла після сварки з Христиною Соловій, яка під час інтерв'ю звинуватила свою співрозмовницю в тому, що на її руках "є кров українців". Телеведуча тоді не погодилася з думкою співачки.

У свіжому дописі в Instagram інтерв'юерка зізналася, що проаналізувала свою реакцію на слова гості її YouTube-проекту і тепер готова поділитися своїми висновками. Також до цієї публікації ведучу підштовхнули нові дані зі Spotify та Apple Music, де російські треки знову на топових позиціях за прослуховуваннями в Україні.

Читайте також: Ксенія Мішина, яка веде шоу "Я люблю Україну", нарвалася на критику через російськомовне інтерв'ю.

Фото: instagram.com/mashaefrosinina

"Після інтерв’ю з Христиною я багато думаю про свою реакцію на її слова про "кров на руках". Тож поява цих даних з платформ - ідеальний привід для мене поділитися з вами висновками своїх міркувань щодо мого висловлювання", - почала вона.

Єфросиніна сказала, що тоді нечітко сформулювала свою думку, коли сказала, що російськомовний продукт наприкінці 1990-х був запитом аудиторії. За її словами, вона піддалася емоціям протесту на заяву, яка її обурила.

Телеведуча заявила, що насправді запит на російську був нав'язаний людьми з шоу-бізнесу, і пояснила свої слова на прикладі телебачення.

"Із самого початку, як я потрапила туди ще в 1998 році, на ньому панував суто російський продукт. Не було проекту, концерту, нічого, де б не пріоретизувалися російські персонажі. Вони вважалися найрейтинговішими, найкращими, талановитішими за нас, своїх, якщо хочете..", - написала вона.

Фото: instagram.com/mashaefrosinina

Єфросиніна згадала музичний проект ШОУМАSТГОУОН, ведучою якого вона була у 2012 році.

"Згадую свій проект ШОУМАSТГОУОН. Керівництво (увага!) українського телеканалу наполягало тоді, щоб у ньому брали участь лише російські зірки. Мене це обурило, і я, як продюсер цього шоу, буквально "вигризала" слоти для наших. З боєм, але це вдалося. І це лише одна з моїх історій про спробу окреслити "культурні кордони", - уточнила вона.

"Через російський культурний продукт нас довгими роками "годували" пропагандою та наративами про "одний народ", "спільну культуру" і "какая разніца на каком язіке говорить". Аудиторія споживала телевізійний продукт у тому вигляді, в якому він пропонувався. Певною мірою я, як телеведуча, була інструментом, яким телеканали реалізовували таку свою політику", - заявила вона.

Читайте також: Усе, що він робить - крінж: ведуча Аліна Доротюк назвала "найзашкварнішу" українську зірку.

Наостанок Маша Єфросиніна зізналася, що шкодує, що Україна не відвернулася від усього російського ще до 2014 року. А також, що докоряє собі за те, що не використала можливість популяризувати українську мову у мирні часи. І наголосила, що зараз вона усвідомлює та відчуває за це відповідальність.

Фото: instagram.com/mashaefrosinina

"І сьогодні я непохитна в цій позиції, хоча мене не вчили з дитинства ненавидіти все російське. Навпаки, мене виховували в любові до нього. У моїй рідній Керчі навіть близько не було можливості почути українську мову бодай десь. І в таких умовах формувалося, без перебільшень, пів України. Те, що ми дозволили Росії свою агресивну, культурну експансію, безумовно, – наша відповідальність, і я – її частина", - наголосила ведуча.

Єфросиніна зазначила, що тепер українці мають створювати власний простір, у якому немає місця російській культурній експансії, пропагандистським наративам та розмитим культурним кордонам, щоб не дозволити росіянам відновити культурну окупацію України.

Раніше Маша Єфросиніна прокоментувала скандал з Волошиним через "розкішне життя".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня