Лайм

Де зараз і який вигляд має Тарас Петриненко - народний артист і автор неофіційного гімну України

Нині легендарному музикантові 71 рік

Тарас Петриненко – співак, композитор, поет, народний артист України. Його композиції "Пісня про пісню", "Господи, помилуй нас" стали справжніми хітами, а пісня "Україно" - неофіційним гімном нашої країни. Де зараз співак, який торік отримав відзнаку "Національна легенда України", який має вигляд і чим займається під час війни – далі у нашому матеріалі.

Читайте також: Переніс інсульт і переїхав до Чернігова: куди зник харизматичний ведучий з "Миколиної погоди".

Тарас ПетриненкоФото: facebook.com/taraspetrynenko

Тарас Петриненко народився у Києві у 1953 році, зараз йому 71 рік. Свій музичний шлях розпочав у 16-річному віці з гурту "Еней", який свого часу був лідером української рок-музики. Після кількох змін складу і назв було створено ВІА "Візерунки шляхів", під музичним керівництвом Петриненка. Згодом колектив змінив назву на "Гроно". Оновлений гурт проіснував майже рік, після чого музиканта забрали в армію.

Гурт "Еней"Фото: facebook.com/taraspetrynenko

Після служби Петриненко разом із колегами з "Гроно", які після його уходу в армію перейшли в ансамбль "Чарівні гітари", переїхав в Росію.

"Я працював у Росії ще до нашої незалежності, - пояснював народний артист в інтерв'ю "Наше Chicago" у листопаді 2022 року. - На те були свої творчі причини. Мені тут фактично забороняли виконувати те, що я сам створюю. Можна було співати лище пісні там членів Союзу композиторів, Союзу письменників. Довелося їхати туди [в Росію]. Це було ще при Радянському Союзі".

Фото: facebook.com/taraspetrynenko

У 1986 році Тарас Петриненко повернувся в Україну. Спочатку він виступав як сольний естрадний співак, але згодом відновив гурт "Гроно", створивши його на базі іншого українського колективу "Фата Моргана".

Невдовзі з'явилася пісня "Україно", яку пізніше включили до шкільної програми й яку нині вважають неофіційним гімном України. Проте мало хто знає, що ця композиція, яка вперше прозвучала у 1987 році на Першому каналі Українського радіо, багато років пролежала у чернетках в називалася "Поки кохаєм".

"Я боявся її записувати, бо знав, що ніхто не візьме. На радіо тоді годі було й потикатися - могли пришити націоналізм. Бо ж тоді любити можна було лише Росію. Зрештою, я звернувся в Будинок звукозапису до друзів з Українського радіо і ми практично таємно зробили запис. Але пісню дуже довго боялися ставити в ефір. Моя приятелька, редакторка Українського радіо Вероніка Маковій все ж наважилася: "Може, нас завтра всіх посадять, але я все ж поставлю". Ніхто нікому не потрібен ні тоді, ні зараз. Просто пісня почала жити своїм життям. Згодом вона стала позивним українського радіо, зараз звучить на Михайлівському Золотоверхому, її грають кожні 15 хвилин. Пісню виконують відомі хори, молоді виконавці беруть на конкурси. Гурт "Скай" записав свою рок-версію. І це тішить. Я свій шлях пройшов, а пісня йде далі. Якось мені сказали: "Якби ти таку пісню написав в Америці про Америку, міг би вже до кінця віку не працювати, бути забезпеченим на все життя". Але в нашій країні мають гроші ті, хто їх здебільшого краде", - говорив Петриненко у 2023 році.

Читайте також: Що зараз із популярним у 90-ті гуртом "Ненсі", який вважали російським.

Фото: facebook.com/taraspetrynenko

Окрім гурту "Скай" пісню "Україно" Тараса Петриненка переспівували: гурт Panivalkova, учасники шоу "Голос.Діти" - Арсеній Данилюк, Віктор Папп та Роман Сасанчин, а у дорослій версії вокального проекту - Віталіна Мусієнко.

Повномасштабна війна застала Тараса Петриненка вдома, під Києвом. Артист розповідав, що вона не стала для нього несподіванкою, адже після прожитих років у РФ знав справжнє ставлення росіян до українців.

"Я був у себе вдома, у ліжку. Почув як бахнуло, бо там недалеко був Бориспіль, видно щось вагоме "прилетіло" туди, - згадував Петриненко початок великої війни. - Я одразу зрозумів, що відбувається. Я знав, я цього чекав. Я був упевнений, що це буде ще більше 30 років тому. Я знав, що рано чи пізно це відбудеться, і ця підготовка, яка велася з боку росіян, вона теж багато про що говорила. Просто ми не знали дату, конкретно я не знав, можливо, хтось із розвідки і знав, коли це станеться: в який день, в який час. Але я був впевнений, що це станеться, і коли ці перші вибухи пролунали недалеко від місця, де я живу, я одразу зрозумів: ось, воно й почалося”.

Нині Тарас Петриненко попри свій поважний вік продовжує записувати пісні і активно гастролювати, дає благодійні концерти в Україні та за кордоном.

Тарас Петриненко заразФото: facebook.com/taraspetrynenko

Дізнайтеся також, як склалася доля Сергія Лазановського після перемоги у "Голосі країни": чим займається співак під час війни.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також