Лайм

Що таке глютен і чому навколо нього стільки шуму - пояснюємо на пальцях

Чи можна їсти продукти з глютеном

Багато людей вважають, що глютен дуже шкідливий для здоров'я і намагаються всіляко виключати продукти, які його містять, зі свого раціону. Цим активно користуються виробники безглютенових продуктів, все частіше розповідаючи страшні історії про шкоду глютену і його жахливий вплив на організм. Але чи такий насправді страшний глютен, як його описують?

Що таке глютен

Глютен - це клейковина, вона ж запасний білок. Міститься він в різних зернах, молочних продуктах, ковбасних виробах, соусах і так далі.

Чи шкідливий глютен

Відповідь проста і коротка - ні. Мало того, що глютен абсолютно нешкідливий для більшості людей, він ще й приносить користь. А всі небилиці про його жахливі негативні властивості - просто маркетинговий хід різних компаній.

Що значить "нешкідливий для більшості"? Це означає, що глютен можна вживати всім, крім двох типів людей - тих, що хворіють на глютенову ентеропатію або на целіакію. Це захворювання, при яких під час вживання глютену імунна система створює антитіла, які пошкоджують стінки кишечника. На щастя, від таких недуг страждають лише кілька відсотків усіх людей на Землі.

Чому не можна відмовлятися від глютену

Люди, які вирішують виключити глютен з раціону, відмовляються від вживання різних злаків. А це значно знижує рівень споживання корисних речовин, таких як клітковина, вітаміни, залізо, кальцій і білок. У безглютенових продуктах всіх цих необхідних для організму речовин або набагато менше, або взагалі немає.

Однак, є і шкідливі продукти, що містять глютен - кетчуп, сосиски, борошняні вироби. Але їх шкода ніяк не пов'язана саме з наявністю глютену. Така їжа не є корисною через наявність великої кількості цукру, консервантів, трансжирів та інших подібних інгредієнтів.

Глютен і схуднення

Не існує наукових доказів того, що відмова від глютену допомагає схуднути. А от перехід на низьковуглеводну дієту, навпаки, радять багато дієтологів і спортсмени.

Але не потрібно зовсім відмовлятися від вуглеводів. Просто запам'ятайте елементарне правило: вранці вуглеводи, увечері - білки. Намагайтеся вживати всю вуглеводну частину раціону в першій половині для, залишаючи на вечір тільки білкові продукти і вітаміни. І обов'язково пийте якомога більше чистої води, це допоможе організму позбавитися від набряків і зайвих сантиметрів.

  • Осінній сезон в самому розпалі, тому багато модниць все частіше задаються питанням: "Що ж надіти, щоб виглядати стильно, модно і трендово?". Ми вирішили допомогти розібратися в цій темі і подивитися, які образи обирає Олена Зеленська.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Хочуть бути головними: які знаки Зодіаку прагнуть домінувати над іншими

Астрологи назвали три знаки Зодіаку, які намагаються у всьому домінувати над іншими людьми – серед них Леви та Овни

Що робити з блідою розсадою перцю та баклажанів: допоможе просте підживлення

Бліда розсада перцю та баклажанів - у чому причина, чим підгодувати, щоб вона стала зеленою та міцною - поради городникам

Онігірі – рисові трикутнички з начинкою: блогерка показала, як приготувати кулінарну новинку

Як у домашніх умовах зробити рисові трикутники з консервованим лососем під назвою онігірі, щоб урізноманітнити меню своєї сім'ї