Лайм

5 популярних горіхів: кому вони корисні, а кому - не дуже

Найбільш корисними вважаються волоські горіхи, мигдаль і кеш'ю

Влітку важливо отримати максимум корисних вітамінів і мікроелементів. І якщо ви вже визначилися з тим, які овочі варто вживати в червні, радимо також звернути увагу на горіхи. Вони допоможуть вам не тільки отримати вітамінний заряд, а й урізноманітнять звичні страви новими смаками. Чим корисні горіхи, а кому варто бути обережним з цим продуктом, розповіла виданню "Сегодня" нутриціолог, консультант із питань дієтології та управління здоров'ям Віра Паламар.

Як відомо, горіхи багаті ненасиченими жирами, омега-3 жирними кислотами, клітковиною, а також містять L-аргінін, який допомагає уникнути утворення тромбів. У той же час горіхи - висококалорійний продукт, тому ними не слід зловживати людям із зайвою вагою.

"Горіхи на 80% складаються з жиру. Незважаючи на те, що велика частина цього жиру - це здоровий жир, в них все одно багато калорій. Обирайте сирі або смажені в сухому вигляді горіхи, а не приготовлені в олії", - зазначила експерт.

Кеш'ю

До складу горіхів кеш'ю входять такі макроелементи, як калій, магній, фосфор, кальцій, натрій - вони відіграють велику роль у всіх обмінних процесах організму, допомагають боротися зі стресом і зміцнюють імунітет. А найбільше в цьому горіху вітаміну B1 (тіамін) - в 100 г кеш'ю міститься 35% добової норми.

Незважаючи на величезну користь, варто пам'ятати, що кеш'ю - це висококалорійний продукт, і його переїдання може призвести до проблем із зайвою вагою. Також він може нашкодити печінці та ниркам. Кеш'ю може викликати подразнення слизової оболонки шлунка, так що людям із виразкою та гастритом краще відмовитися від нього. Акуратно з цим продуктом варто бути вагітним жінкам, а дітям до 3-х років - краще взагалі не вживати, щоб уникнути алергічних реакцій.

Фото: pixabay.com

Грецькі горіхи

Цей горіх вважається одним з найбільш корисних - справа в тому, що в ньому міститься найбільше жирних кислот омега-3. Вони допомагають зберегти здоров'я серця і судин, а також сприятливо впливають на шкіру. Регулярне вживання волоських горіхів допомагає поліпшити роботу головного мозку (пам'ять і зір), зміцнити імунну систему, вирівняти гормональний фон, знизити рівень цукру в крові.

Однак з цими горіхами, як і з усіма іншими, слід бути обережними. Старі та зіпсовані плоди містять токсини, які завдають непоправної шкоди печінці, аж до утворення раку. Також надмірне вживання цих горіхів може спровокувати свербіж і висипання на шкірі, а також такі захворювання, як екзема, нейродерміт і псоріаз.

Фото: pixabay.com

Фісташки

Фісташки також вважаються одними з найкорисніших горіхів, так як вони мають оптимальне співвідношення калорійності, амінокислот, мінералів і вітамінів. Вони багаті вітамінами групи В - для того, щоб заповнити добову норму вітаміну В6, дорослій людині досить з'їдати в день всього 10 горішків. Також вони мають антиоксидантні властивості - допомагають зберегти молодість організму.

Надмірне вживання фісташок може завдати організму шкоди у вигляді алергії, розладу шлунка, запору, здуття або головного болю. Дітям до 3-х років краще не давати ці горіхи.

Фото: pixabay.com

Мигдаль

Мигдаль - джерело клітковини і білка, він також містить високу дозу вітаміну Е і магнію. Цей горіх корисний для серця і судин, так як він містить безліч ненасичених жирів, амінокислот і мінералів. Його можна вживати людям із цукровим діабетом, так як жирні кислоти захищають організм від надмірного надходження глюкози в кров.

Однак і цей горіх слід вживати в міру. Особливе якщо це незрілий мигдаль - їм можна отруїтися через високий вміст ціанідів. У той же час переїдання цього горіха загрожує метеоризмом, діареєю і навіть головним болем.

Фото: pixabay.com

Арахіс

У цьому горіху міститься найбільше білка, і він є хорошим джерелом фолієвої кислоти, яка дуже важлива для всіх жінок на етапі планування дитини і в перші місяці вагітності. Арахіс також допомагає зміцнити імунітет, допомагає побороти стрес, позитивно впливає на серце, кров'яний тиск і обмін речовин.

У той же час не варто забувати, що цей горіх у деяких людей може викликати серйозну алергічну реакцію. Його не рекомендують вживати людям, що страждають на подагру, артрозом, артритом та іншими захворюваннями суглобів.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні