Лайм

Як зробити сушку з яблук та груш: прості способи та популярні помилки

Поекспериментуйте на дозвіллі

Чимало господинь стикаються з поширеною проблемою – зібрано великий урожай яблук та груш, а що робити з ними у таких кількостях і де зберігати – незрозуміло. На щастя, можна скористатися перевіреним методом – зробити з них сушку. І якщо ви вже експериментували та заготовляли гриби, спробуйте зробити те саме з фруктами. theLime ділиться з вами найпростішими способами, як це зробити.

Сушіння в духовці

Більшість господинь роблять сушку за допомогою духовки. Яблука та груші промиваємо, вирізаємо серцевини з насінням, нарізаємо акуратними та тонкими скибочками. Розкладаємо рівномірно на деко. Включаємо духовку, виставляємо температуру близько 75°С і залишаємо її трохи відкритою. Наприкінці сушіння можна знизити температуру до 50-55°С. При цьому періодично необхідно перемішувати їх. Сушка буде готовою через 6-8 годин.

Фото: pinterest.com

Сушіння на відкритому повітрі

Також приготувати сушку можна розклавши яблука та груші на відкритому повітрі – тобто на вулиці. Однак цей метод підійде для регіонів зі спекотним кліматом.

Яблука необхідно нарізати тонкими скибочками або кружальцями і розкласти на широкі листи або сітки в один шар. Щодня їх треба перевертати. Ще один варіант – нанизати порізані плоди на нитки та підвісити їх у дворі. Для захисту від комах рекомендується накрити тонким шаром марлі. На спекотному сонці сушка буде готовою вже через 3-4 дні, а в тіні – до 7-8 днів.

Фото: pinterest.com

Сушіння в дегідраторі

Найпростіший спосіб - сушіння у харчовому дегідраторі. Для цього необхідно спочатку підготувати яблука та груші: промити їх, очистити, нарізати акуратними скибочками та розкласти. Потім встановити температуру 40°С та почекати декілька годин.

Фото: pinterest.com

Які помилки можуть суттєво вплинути на якість сушки?

    1. Зайва волога. Перед сушінням яблука та груші потрібно не тільки промити під проточною водою, але й витерти насухо. Чимало вологи лише продовжить цей процес.

    2. Неправильно підібраний сорт і розмір, а також перезрілі та зіпсовані яблука. Необхідно взяти кисло-солодкі сорти яблук, наприклад, антонівку. Солодкі яблука часто після сушіння не мають вираженого смаку. Також для сушіння найкраще взяти великі або середні плоди з тонкою шкіркою та маленькою насіннєвою коробкою – це дозволить мінімізувати кількість відходів.

    У той же час груші слід взяти недостиглі та витримати у приміщенні до 3 діб для повного дозрівання.

    3. Щоб яблука та груші в процесі переробки не потемніли, необхідно взяти їх невелику кількість. Якщо брати кілька кілограмів яблук одразу, вони окисляться і, як наслідок, потемніють. Ще один лайфхак, щоб вони не темніли – нарізані яблука протягом 4 хвилин витримуємо у розчині: 100 г солі на відро води.

    Для того, щоб м'якоть груші не потемніла, часточки можна замочити у розчині винної чи лимонної кислоти (1%).

    4. Плоди дикого сорту груші (дички) сушать цілими. Їх не знімають із дерев, а чекають, поки ті опадуть самі. Їх не потрібно розрізати – вони сушаться цілими.

    5. У мікрохвильовій печі також можна зробити сушку – при цьому одна порція готується приблизно 2-3 хвилини при потужності 200 Вт. Однак недолік такого методу в тому, що плоди можна швидко пересушити і навіть перетворити на неїстівне вугілля.

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли про 11 лайфхаків для кухні, які змінять ваше життя.
  • Читайте також на theLime, які продукти можна і потрібно додавати до салатів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати м'ясо по-французьки з картоплею: швидкий і цікавий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати м'ясо по-французьки з курячого філе з сиром, помідором та грибами, щоб урізноманітнити своє меню  

Приготуйте солодкі грінки: блогерка показала, як врятувати зачерствілу паску

Як у домашніх умовах приготувати солодкі грінки із черствої паски, яка залишилася після Великодня, щоб урізноманітнити своє звичне меню  

Як врятувати підмерзлу картоплю на городі: дієві поради

Які температури здатна витримати посаджена в землю картопля, а також як допомогти та врятувати рослини після нічних заморозків