У холодну пору року складно вибрати якісні фрукти: можна придбати або переморожений продукт або з підвищеним вмістом нітратів у ньому. Але це не означає, що потрібно відмовитися від них на весь осінньо-зимовий період або задовольнятися лише замороженими ягодами, які ви встигли заготовити влітку. TheLime вирішив поділитися з вами декількома простими правилами, як їх правильно вибрати, щоб не купити плоди, позбавлені смаку та вітамінів.
По-перше, насамперед потрібно визначитися із місцем. У жодному разі не купуйте фрукти на лотках, у переходах та в інших місцях несанкціонованої торгівлі. У супермаркетах та на ринках існує певна система контролю якості, а купуючи продукцію "з рук", велика ймовірність придбати фрукти з нітратами або після тривалого зберігання у невідповідних умовах.
По-друге, при виборі фруктів потрібно віддавати перевагу місцевим та сезонним. Привізні фрукти, як правило, набагато дорожчі, більше того, їх збирають недозрілими, а потім обробляють різними речовинами для штучного "дозрівання". А під час вирощування фруктів у теплицях використовують більше добрив для прискореного росту та дозрівання плодів.
По-третє, будь-який фрукт після придбання потрібно ретельно промити – для цього необхідно близько 30 секунд мити його щіткою під проточною водою. Це допоможе позбавитися не тільки від мікробів, але й можливих хімікатів. Якщо у нього є шкірка - найкраще зрізати її, оскільки вона могла ввібрати в себе всі шкідливі речовини.
Яким же фруктам віддати перевагу в осінньо-зимовий період?
Яблуко
У яблуках міститься величезна кількість корисних вітамінів та мікроелементів. При виборі яблук найкраще віддати перевагу не надто яскравим плодам, а тим, які на вигляд менш привабливі та виглядають більш природно.
Банан
Щоб відчувати себе бадьорим та веселим у холодні дні, необхідно вживати бананы. Справа в тому, що в цьому фрукті міститься білок триптофан, який перетворюється на серотонін - тобто "гормон радості". Якісний фрукт має насичений жовтий колір, слаборебристу форму, що обтікає, а також блискучу гладку поверхню. Невеликі чорні крапки на шкірці свідчать, що цей банан – солодкий.
Айва
До зимових фруктів належить і айва. Вона багата на провітамін А, вітаміни С, Е, РР, групи В, безліч мікро- та макроелементів. Під час походу до супермаркету необхідно вибрати такі плоди айви, які хоч трохи піддаються при натисканні пальцями.
Гранат
Осінь – ідеальний час, щоб насолодитися яскраво-червоними плодами гранату. Більш того, гранат та гранатовий сік містять вітаміни В6, В12, Р, С та дуже корисні при анемії. При виборі потрібно звертати увагу на шкірку (вона має бути трохи підсушена і трохи обтягувати зерна), а також на те місце, де росла квітка – воно не повинно бути зеленим.
Ківі
Щоб підвищити імунітет, потрібно вживати багато фруктів, багатих на вітамін С. З цим завданням відмінно впорається ківі. Найкраще вибирати їх поштучно, а не купувати цілий кошик. Таким чином ви зможете оглянути кожен і відразу відсіяти зморщені, надто м'які або тверді плоди. Під час натискання ківі може трохи "пружинити" і не бути рихлим.
Цитрусові
Звичайно, жодна зима, а також Новий рік не обходяться без аромату цитрусових. Вживання мандаринів, апельсинів і лимонів допоможе заповнити необхідний у цю пору року вітамін С. Краще вибирати округлі плоди - вони солодші, а приплющені зазвичай з кислинкою. Найсолодшими також вважаються мандарини з Іспанії та Італії.
- Раніше ми розповіли, які продукти точно можна їсти після 18:00.
- Читайте також на theLime про те, які продукти не варто консервувати на зиму.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.