img

Новини

28 липня

23:00 Кабмін погодив ще низку призначень: ключові зміни
img Політика
22:58 У Києві викрили посадовця «Укртелекому», який шпигував для ФСБ
22:37 Новий ультиматум Трампа для Путіна: Зеленський зробив заяву
img Політика
22:34 Економіка Білорусі перебуває у стагнації через інтеграцію з РФ
22:17 Уряд призначив тимчасового виконувача міністра культури: деталі рішення
img Політика
22:11 Сім’ї загиблих у полоні військових отримуватимуть по 15 млн гривень
21:54 Біля російського Нижнього Новгорода сталася пожежа в районі військового центру: деталі
21:53 ВАКС заочно заарештував постачальники «золотих яєць» Міноборони
21:29 Росія заборонила нафтопереробникам експортувати бензин до кінця літа: які назвали причини
21:27 Незаконний видобуток піску на Десні з екозбитком у 6 млн: справу передали до суду
21:12 Зеленський підписав закон про збільшення чисельності СБУ
img Політика
21:09 РФ закриє 20 пунктів пропуску на кордоні з Україною з 1 серпня
20:44 Чергових місцевих виборів в Україні цього року не буде — ЦВК
img Політика
20:27 Аварія на залізниці в Німеччині: серед постраждалих є українці
19:59 Нові обстріли Сумщини: двоє людей отримали поранення
До всіх новин
Пшенична кутя рецепт - як приготувати смачно на Різдво
Традиційна страва порадує смаком

Готуємо смачну кутю із пшениці на Різдво: простий рецепт

Середа, 5 січня 2022, 18:48
ava
Наталка Лавринець

Редактор стрічки новин, невтомний ентузіаст у пошуку свіжих чуток та сенсацій у світі шоу-бізнесу. Знає реальний вік Олі Полякової, суть скандалу з Регіною Тодоренко і чи вагітна насправді Настя Каменських. Facebook

На Різдво православні християни традиційно готують кутю – солодку ритуальну страву, яка символізує зв'язок сім'ї з предками та надії на багатий урожай у новому році.

В Україні кутю здавна готували зі спеціально обробленого у ступі пшеничного або ячмінного зерна, додаючи мак, волоські горіхи та розпарені родзинки. Розповідаємо, як готувати кутю із пшениці за рецептом Дарії Цвєк – кулінарки з Івано-Франківська, яка добре знала традиційну українську кухню.

Фото: wikimedia.org

Інгредієнти: півлітрова банка очищеної від висівок пшениці, склянка маку, склянка цукру, склянка подрібнених волоських горіхів, склянка родзинок, 2-3 столові ложки меду.

Приготування куті:

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Пшеницю кілька разів промити, залити окропом та варити на повільному вогні протягом 2-3 годин, щоб зерна розклеїлися. Якщо вода википає, доливайте її за необхідності.

Фото: Wikipedia

Розпарте в окропі мак, процідіть і розітріть у ступці до однорідної консистенції.

Додайте до пшениці мак, цукор та мед, горіхи та розпарені пухкі родзинки. Якщо кутя з пшениці вийшла занадто густою, розбавте її кип'яченою водою або узваром.

Для смаку та аромату в Україні в кутю також додавали вишневе варення.

На Святвечір кутю ставили на стіл із появою першої зірки, вона була головною з 12 пісних страв. Вважається гарною прикметою, якщо перед Різдвом на небі видно багато зірок – це символ багатого врожаю, родючості та щастя. Святу вечерю слід починати та закінчувати кутею.

Після вечері на столі залишають кутю з ложкою – це данина померлим родичам.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

img img

Новини партнерів

РЕКЛАМА
•••
Пшенична кутя рецепт - як приготувати смачно на Різдво
img

Новини

28 липня

23:00 Кабмін погодив ще низку призначень: ключові зміни
img Політика
22:58 У Києві викрили посадовця «Укртелекому», який шпигував для ФСБ
22:37 Новий ультиматум Трампа для Путіна: Зеленський зробив заяву
img Політика
22:34 Економіка Білорусі перебуває у стагнації через інтеграцію з РФ
22:17 Уряд призначив тимчасового виконувача міністра культури: деталі рішення
img Політика
22:11 Сім’ї загиблих у полоні військових отримуватимуть по 15 млн гривень
21:54 Біля російського Нижнього Новгорода сталася пожежа в районі військового центру: деталі
21:53 ВАКС заочно заарештував постачальники «золотих яєць» Міноборони
21:29 Росія заборонила нафтопереробникам експортувати бензин до кінця літа: які назвали причини
21:27 Незаконний видобуток піску на Десні з екозбитком у 6 млн: справу передали до суду
21:12 Зеленський підписав закон про збільшення чисельності СБУ
img Політика
21:09 РФ закриє 20 пунктів пропуску на кордоні з Україною з 1 серпня
20:44 Чергових місцевих виборів в Україні цього року не буде — ЦВК
img Політика
20:27 Аварія на залізниці в Німеччині: серед постраждалих є українці
19:59 Нові обстріли Сумщини: двоє людей отримали поранення
До всіх новин
Пшенична кутя рецепт - як приготувати смачно на Різдво
Традиційна страва порадує смаком

Готуємо смачну кутю із пшениці на Різдво: простий рецепт

Середа, 5 січня 2022, 18:48
ava
Наталка Лавринець

Редактор стрічки новин, невтомний ентузіаст у пошуку свіжих чуток та сенсацій у світі шоу-бізнесу. Знає реальний вік Олі Полякової, суть скандалу з Регіною Тодоренко і чи вагітна насправді Настя Каменських. Facebook

На Різдво православні християни традиційно готують кутю – солодку ритуальну страву, яка символізує зв'язок сім'ї з предками та надії на багатий урожай у новому році.

В Україні кутю здавна готували зі спеціально обробленого у ступі пшеничного або ячмінного зерна, додаючи мак, волоські горіхи та розпарені родзинки. Розповідаємо, як готувати кутю із пшениці за рецептом Дарії Цвєк – кулінарки з Івано-Франківська, яка добре знала традиційну українську кухню.

Фото: wikimedia.org

Інгредієнти: півлітрова банка очищеної від висівок пшениці, склянка маку, склянка цукру, склянка подрібнених волоських горіхів, склянка родзинок, 2-3 столові ложки меду.

Приготування куті:

Продовження після реклами
РЕКЛАМА
Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Пшеницю кілька разів промити, залити окропом та варити на повільному вогні протягом 2-3 годин, щоб зерна розклеїлися. Якщо вода википає, доливайте її за необхідності.

Фото: Wikipedia

Розпарте в окропі мак, процідіть і розітріть у ступці до однорідної консистенції.

Додайте до пшениці мак, цукор та мед, горіхи та розпарені пухкі родзинки. Якщо кутя з пшениці вийшла занадто густою, розбавте її кип'яченою водою або узваром.

Для смаку та аромату в Україні в кутю також додавали вишневе варення.

На Святвечір кутю ставили на стіл із появою першої зірки, вона була головною з 12 пісних страв. Вважається гарною прикметою, якщо перед Різдвом на небі видно багато зірок – це символ багатого врожаю, родючості та щастя. Святу вечерю слід починати та закінчувати кутею.

Після вечері на столі залишають кутю з ложкою – це данина померлим родичам.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

img img

Новини партнерів

РЕКЛАМА
•••