Лайм

Готуємо смачну кутю із пшениці на Різдво: простий рецепт

Традиційна страва порадує смаком

На Різдво православні християни традиційно готують кутю – солодку ритуальну страву, яка символізує зв'язок сім'ї з предками та надії на багатий урожай у новому році.

В Україні кутю здавна готували зі спеціально обробленого у ступі пшеничного або ячмінного зерна, додаючи мак, волоські горіхи та розпарені родзинки. Розповідаємо, як готувати кутю із пшениці за рецептом Дарії Цвєк – кулінарки з Івано-Франківська, яка добре знала традиційну українську кухню.

Фото: wikimedia.org

Інгредієнти: півлітрова банка очищеної від висівок пшениці, склянка маку, склянка цукру, склянка подрібнених волоських горіхів, склянка родзинок, 2-3 столові ложки меду.

Приготування куті:

Пшеницю кілька разів промити, залити окропом та варити на повільному вогні протягом 2-3 годин, щоб зерна розклеїлися. Якщо вода википає, доливайте її за необхідності.

Фото: Wikipedia

Розпарте в окропі мак, процідіть і розітріть у ступці до однорідної консистенції.

Додайте до пшениці мак, цукор та мед, горіхи та розпарені пухкі родзинки. Якщо кутя з пшениці вийшла занадто густою, розбавте її кип'яченою водою або узваром.

Для смаку та аромату в Україні в кутю також додавали вишневе варення.

На Святвечір кутю ставили на стіл із появою першої зірки, вона була головною з 12 пісних страв. Вважається гарною прикметою, якщо перед Різдвом на небі видно багато зірок – це символ багатого врожаю, родючості та щастя. Святу вечерю слід починати та закінчувати кутею.

Після вечері на столі залишають кутю з ложкою – це данина померлим родичам.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Ягоди будете збирати відрами: ефективне підживлення для малини навесні

Яке добриво слід використовувати для ремонтантної малини навесні, як правильно підготувати, розводити та вносити курячий послід

Як приготувати курячі гомілки, щоб були ніжними і соковитими: цікавий спосіб

Як у домашніх умовах приготувати курячі гомілки в соусі зі сметани та гірчиці, щоб урізноманітнити своє повсякденне меню

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів