Лайм

Як приготувати домашній хумус з нуту: простий рецепт і поради

Поекспериментуйте на дозвіллі

Багато господинь намагаються урізноманітнити меню своєї сім'ї не лише традиційними стравами, а й ситними закусками. І якщо ви вже робили оригінальний форшмак із оселедця та квасолі, цього разу приготуйте хумус із нуту. theLime ділиться з вами перевіреним рецептом та порадами.

Інгредієнти: нут (1 склянка), кунжут (0,5 склянки), часник (4 зубчики), зіра (1 ч. л.), оливкова олія (2 ст. л.), лимонний сік (за смаком), чорний мелений перець, паприка, сіль.

Фото: pixabay.com

Приготування:

Головне в рецепті приготування класичного хумусу – попередньо замочити нут на ніч або зранку, орієнтовно на 8-12 годин, щоб він повноцінно ввібрав воду, інакше зварити його буде набагато важче. Тому перебираємо нут, відбираючи зіпсований, викладаємо його в каструлю і заливаємо холодною водою – її має бути втричі більше ніж гороху.

Порада: Щоб заощадити час, можна придбати готовий нут у банці (консервований).

Через зазначений проміжок часу нут вбере майже всю воду і набухне. Виливаємо залишки води, заливаємо горох чистою водою та ставимо на плиту.

Порада: Воду, в якій замочувався нут, обов'язково потрібно зливати, тому що в неї потрапляє фітинова кислота, якої потрібно позбутися.

Доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо на слабкому вогні приблизно 2 години - до м'якості гороху. Потім чекаємо, поки нут охолоне, причому відвар, в якому він варився, не зливаємо.

Порада: Крім нуту, другий основний інгредієнт ізраїльського хумусу - це кунжутна паста тахіні (тхіна, сезамова паста). Її можна купити у супермаркеті або зробити самостійно.

На суху сковороду висипаємо насіння кунжуту та зіри. Підсмажуємо їх на слабкому вогні до золотистого відтінку.

Порада: Кунжут треба не пересмажити, щоб він не гірчив.

За допомогою блендера подрібнюємо підсмажений кунжут у пасту, додаючи трохи оливкової олії.

Порада: Якщо немає блендера, можна досягнути бажаної консистенції, використавши ступку.

Часник очищаємо та нарізаємо крупно. З остиглого нуту зливаємо відвар, але не виливаємо його. Додаємо до нього часник, подрібнюємо блендером, періодично доливаючи відвар – таким чином можна регулювати консистенцію хумусу.

Порада: Нут для хумусу можна зварити в мультиварці або скороварці.

У пюре з нуту додаємо кунжутну пасту, сіль, перець, оливкову олію та лимонний сік. Перемішуємо до однорідності, за бажанням додаємо ще спеції.

Подаємо хумус у тарілці, зверху посипаємо цільним відвареним нутом і збризкуємо оливковою олією.

Порада: Зберігати готовий хумус можна у герметично закритій тарі в холодильнику приблизно 1 тиждень.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

12 страв на Святвечір: добірка простих і смачних рецептів

Розповідаємо, які 12 традиційних українських страв треба приготувати на Святвечір - прості рецепти

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами