Багато господинь намагаються урізноманітнити меню своєї сім'ї не лише традиційними стравами, а й ситними закусками. І якщо ви вже робили оригінальний форшмак із оселедця та квасолі, цього разу приготуйте хумус із нуту. theLime ділиться з вами перевіреним рецептом та порадами.
Інгредієнти: нут (1 склянка), кунжут (0,5 склянки), часник (4 зубчики), зіра (1 ч. л.), оливкова олія (2 ст. л.), лимонний сік (за смаком), чорний мелений перець, паприка, сіль.
Приготування:
Головне в рецепті приготування класичного хумусу – попередньо замочити нут на ніч або зранку, орієнтовно на 8-12 годин, щоб він повноцінно ввібрав воду, інакше зварити його буде набагато важче. Тому перебираємо нут, відбираючи зіпсований, викладаємо його в каструлю і заливаємо холодною водою – її має бути втричі більше ніж гороху.
Порада: Щоб заощадити час, можна придбати готовий нут у банці (консервований).
Через зазначений проміжок часу нут вбере майже всю воду і набухне. Виливаємо залишки води, заливаємо горох чистою водою та ставимо на плиту.
Порада: Воду, в якій замочувався нут, обов'язково потрібно зливати, тому що в неї потрапляє фітинова кислота, якої потрібно позбутися.
Доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо на слабкому вогні приблизно 2 години - до м'якості гороху. Потім чекаємо, поки нут охолоне, причому відвар, в якому він варився, не зливаємо.
Порада: Крім нуту, другий основний інгредієнт ізраїльського хумусу - це кунжутна паста тахіні (тхіна, сезамова паста). Її можна купити у супермаркеті або зробити самостійно.
На суху сковороду висипаємо насіння кунжуту та зіри. Підсмажуємо їх на слабкому вогні до золотистого відтінку.
Порада: Кунжут треба не пересмажити, щоб він не гірчив.
За допомогою блендера подрібнюємо підсмажений кунжут у пасту, додаючи трохи оливкової олії.
Порада: Якщо немає блендера, можна досягнути бажаної консистенції, використавши ступку.
Часник очищаємо та нарізаємо крупно. З остиглого нуту зливаємо відвар, але не виливаємо його. Додаємо до нього часник, подрібнюємо блендером, періодично доливаючи відвар – таким чином можна регулювати консистенцію хумусу.
Порада: Нут для хумусу можна зварити в мультиварці або скороварці.
У пюре з нуту додаємо кунжутну пасту, сіль, перець, оливкову олію та лимонний сік. Перемішуємо до однорідності, за бажанням додаємо ще спеції.
Подаємо хумус у тарілці, зверху посипаємо цільним відвареним нутом і збризкуємо оливковою олією.
Порада: Зберігати готовий хумус можна у герметично закритій тарі в холодильнику приблизно 1 тиждень.
- Раніше ми розповіли, як приготувати смачний вегетаріанський паштет із горіхами.
- Читайте також на theLime, як зробити рибний паштет з плавленим сиром.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.