Багато господинь полюбляють балувати своїх рідних натуральними напоями. І якщо ви вже робили смачний квас із березового соку, цього разу поекспериментуйте з газованим квасом із бузини, який у народі називають домашнім шампанським. theLime ділиться з вами простим рецептом його приготування.

Інгредієнти: вода (10 л), суцвіття бузини (12-15 шт.), цукор (1-1,2 кг), лимонна кислота (10-20 г) або лимон (1 шт.).

Фото: pixabay.com

Приготування:

Для приготування такого напою заздалегідь збираємо білі суцвіття із кущів чорної бузини – робити це потрібно в суху погоду, коли висохла роса на квітах. Для квасу необхідний пилок із цих суцвіть, оскільки в ньому живуть натуральні дріжджі, які харчуються цукром, через що квас виходить газованим.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Тому для приготування напою потрібно брати ті суцвіття, які вже розкрилися. Нерозкриті або перезрілі (на яких пилок потемнішав і засох) не підійдуть. Як це можна перевірити? Беремо одне суцвіття бузини і енергійно трясемо. Якщо пилок із нього сипнеться рясно – таке суцвіття можна брати для приготування квасу.

Перебираємо квіти бузини, щоби на них не було різних комах. Зрізаємо ножицями квіточки з пилком без плодоніжок, щоб смак напою не був схожим на розсіл.

Беремо велику каструлю або відро, попередньо миємо із содою і потім промиваємо кілька разів у чистій воді. На дно каструлі висипаємо підготовлені квіти бузини, потім - цукор - близько 1 кг, можна взяти трохи більше, якщо любите солодкий напій. Потім вичавлюємо сік одного лимона або додаємо лимонну кислоту в порошку. Вичавлений лимон також залишаємо в ємності, де готуватиметься квас, але його краще дістати з через добу.

Заливаємо 10 л чистої води та перемішуємо дерев'яною ложкою або лопаткою (не металевою), щоб цукор розчинився. Потім залишаємо ємність із квасом при кімнатній температурі на 5 днів – за цей час розпочнеться процес бродіння. Обов'язково накриваємо рушником, щоб у неї не потрапили різні мошки. Декілька разів на день необхідно перемішувати квас.

Через 5 днів квас відціджуємо через марлю від квітів бузини – такий напій можна вживати. Частину квасу переливаємо в чисті пластикові пляшки – так, щоб зверху залишалося вільне місце (одна четверта пляшки). Пляшку стискаємо, щоб вийшло повітря, і закриваємо кришкою. Потім ставимо дозрівати в холодильник чи льох. У прохолодному місці проходитиме повільна реакція бродіння, під час якої виділятиметься газ, який поступово розпиратиме стінки пляшки. І коли вона повністю надується, це означатиме, що напій остаточно готовий.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.