Багато господинь полюбляють балувати своїх рідних натуральними напоями. І якщо ви вже робили смачний квас із березового соку, цього разу поекспериментуйте з газованим квасом із бузини, який у народі називають домашнім шампанським. theLime ділиться з вами простим рецептом його приготування.
Інгредієнти: вода (10 л), суцвіття бузини (12-15 шт.), цукор (1-1,2 кг), лимонна кислота (10-20 г) або лимон (1 шт.).
Приготування:
Для приготування такого напою заздалегідь збираємо білі суцвіття із кущів чорної бузини – робити це потрібно в суху погоду, коли висохла роса на квітах. Для квасу необхідний пилок із цих суцвіть, оскільки в ньому живуть натуральні дріжджі, які харчуються цукром, через що квас виходить газованим.
Тому для приготування напою потрібно брати ті суцвіття, які вже розкрилися. Нерозкриті або перезрілі (на яких пилок потемнішав і засох) не підійдуть. Як це можна перевірити? Беремо одне суцвіття бузини і енергійно трясемо. Якщо пилок із нього сипнеться рясно – таке суцвіття можна брати для приготування квасу.
Перебираємо квіти бузини, щоби на них не було різних комах. Зрізаємо ножицями квіточки з пилком без плодоніжок, щоб смак напою не був схожим на розсіл.
Беремо велику каструлю або відро, попередньо миємо із содою і потім промиваємо кілька разів у чистій воді. На дно каструлі висипаємо підготовлені квіти бузини, потім - цукор - близько 1 кг, можна взяти трохи більше, якщо любите солодкий напій. Потім вичавлюємо сік одного лимона або додаємо лимонну кислоту в порошку. Вичавлений лимон також залишаємо в ємності, де готуватиметься квас, але його краще дістати з через добу.
Заливаємо 10 л чистої води та перемішуємо дерев'яною ложкою або лопаткою (не металевою), щоб цукор розчинився. Потім залишаємо ємність із квасом при кімнатній температурі на 5 днів – за цей час розпочнеться процес бродіння. Обов'язково накриваємо рушником, щоб у неї не потрапили різні мошки. Декілька разів на день необхідно перемішувати квас.
Через 5 днів квас відціджуємо через марлю від квітів бузини – такий напій можна вживати. Частину квасу переливаємо в чисті пластикові пляшки – так, щоб зверху залишалося вільне місце (одна четверта пляшки). Пляшку стискаємо, щоб вийшло повітря, і закриваємо кришкою. Потім ставимо дозрівати в холодильник чи льох. У прохолодному місці проходитиме повільна реакція бродіння, під час якої виділятиметься газ, який поступово розпиратиме стінки пляшки. І коли вона повністю надується, це означатиме, що напій остаточно готовий.
- Раніше ми розповіли, як у спеку приготувати хлібний квас.
- Читайте також на theLime, як зварити смачний узвар із фруктів.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.