Кожна господиня має свій, перевірений часом рецепт консервації томатів на зиму: хтось закриває помідори по-фінськи, інші – пікантні з кетчупом чилі, а хтось вважає за краще готувати томатний соус, який потім можна використовувати і для приготування борщу, і для піци. theLime підібрав для вас ще один спосіб, як зберегти помідори до зими без розсолу та маринаду.
Інгредієнти на банці 3 л: помідори (1,6-2 кг), гірчичний порошок.
Приготування:
Для такої заготовки знадобляться цілі помідори без пошкоджень і ті, що не перезріли. Промиваємо їх під проточною водою і викладаємо на свіжому повітрі, щоб вони добре просохли.
Потім стерилізуємо банки та кришки будь-яким зручним для вас способом: у мікрохвильовій печі, на водяній бані або в духовці. Для такої заготовки найкраще підійдуть великі банки (2-3 л), які зручно стерилізувати у духовці. Ставимо кожну банку шийкою вниз на решітку холодної духовки, вмикаємо температуру 160-180°С і чекаємо приблизно 20-25 хвилин. Кришки кип'ятимо 10-15 хвилин у каструлі.
На дно кожної банки сухою та чистою столовою ложкою щедро насипаємо гірчичний порошок. Помідори кладемо нагору тією стороною, де була плодоніжка. Кожен шар пересипаємо гірчицею.
Коли банка заповниться, насипаємо зверху ще 1 ст. л. гірчичного порошку і закочуємо стерильною та сухою кришкою. Після цього бажано покласти банку на бік і покатати або обережно перевернути на кришку, щоб порошок рівномірніше розподілився по всіх помідорах.
Ставимо банки в темне прохолодне місце – найкраще у льох, де вони зберігатимуться при температурі +3-5°С.
- Раніше ми розповіли, як приготувати солодкі мариновані помідори на зиму.
- Читайте також на theLime, як закрити на зиму помідори у власному соку.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.