У серпні дозріває безліч овочів і фруктів, які є джерелом вітамінів і важливих мікроелементів. При цьому важливо пам'ятати, що у процесі приготування значна частина цих корисних речовин може руйнуватися. Нагадуємо, як потрібно варити овочі, щоб вони не втрачали своєї поживної цінності.
Зелені овочі (огірки, капусту, цукіні, перець, спаржу, шпинат, молодий зелений горошок, стручкову квасолю) часто можна їсти сирими, і довгого варіння вони не потребують. Якщо ж ви хочете термічно їх обробити, досить просто опустити такі овочі в окріп на 1-3 хвилини. Так вони збережуть більшу частину своїх вітамінів.
Жовті та оранжеві овочі, що містять каротин (моркву, гарбуз), не варто переварювати на повільному вогні. Їх можна готувати на пару або кидати в бурхливо киплячу воду, щільно закриваючи каструлю кришкою. Пам'ятайте, що при тривалому варінні такі овочі втрачають свій колір, а каротин переходить у бульйон.
Білі овочі (картоплю, цвітну капусту, цибулю) варять у киплячій воді без кришки. Зазвичай достатньо 15 хвилин кипіння, після чого воду можна злити майже до кінця і потримати на слабкому вогні із закритою кришкою ще кілька хвилин.
Також намагайтеся не переборщити з водою при варінні. Слідкуйте, щоб у каструлі вода покривала овочі не більше ніж на 1 см. Якщо варите під кришкою, розраховуйте кількість овочів та води у пропорції 1:3.
Після готовності овочів відразу ж вийміть їх із окропу та охолодіть. Інакше вони ризикують розваритися, розкиснути, втратити смак та користь.
- Читайте також, як зберегти помідори на зиму без консервації. Для такого способу не потрібен розсіл та маринад.
- Раніше ми писали, як заготувати щавель, щоб узимку був як свіжий.
Найцікавіші історії та новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.