Лайм

Як варити овочі, щоб вони не втратили свою користь: правила і поради

Тривала термічна обробка руйнує вітаміни

У серпні дозріває безліч овочів і фруктів, які є джерелом вітамінів і важливих мікроелементів. При цьому важливо пам'ятати, що у процесі приготування значна частина цих корисних речовин може руйнуватися. Нагадуємо, як потрібно варити овочі, щоб вони не втрачали своєї поживної цінності.

Фото: Getty Images

Зелені овочі (огірки, капусту, цукіні, перець, спаржу, шпинат, молодий зелений горошок, стручкову квасолю) часто можна їсти сирими, і довгого варіння вони не потребують. Якщо ж ви хочете термічно їх обробити, досить просто опустити такі овочі в окріп на 1-3 хвилини. Так вони збережуть більшу частину своїх вітамінів.

Жовті та оранжеві овочі, що містять каротин (моркву, гарбуз), не варто переварювати на повільному вогні. Їх можна готувати на пару або кидати в бурхливо киплячу воду, щільно закриваючи каструлю кришкою. Пам'ятайте, що при тривалому варінні такі овочі втрачають свій колір, а каротин переходить у бульйон.

Білі овочі (картоплю, цвітну капусту, цибулю) варять у киплячій воді без кришки. Зазвичай достатньо 15 хвилин кипіння, після чого воду можна злити майже до кінця і потримати на слабкому вогні із закритою кришкою ще кілька хвилин.

Також намагайтеся не переборщити з водою при варінні. Слідкуйте, щоб у каструлі вода покривала овочі не більше ніж на 1 см. Якщо варите під кришкою, розраховуйте кількість овочів та води у пропорції 1:3.

Після готовності овочів відразу ж вийміть їх із окропу та охолодіть. Інакше вони ризикують розваритися, розкиснути, втратити смак та користь.

Найцікавіші історії та новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво