Лайм

Що приготувати на католицьке Різдво: топ-3 традиційні страви

Візьміть собі на замітку, якщо плануєте святкувати 25 грудня

25 грудня християни західного обряду відзначатимуть Різдво. Велике церковне свято прийнято проводити всією сім'єю за столом із різдвяними смаколиками. Напередодні Різдва, 24 грудня, готують 12 пісних страв, кожна з яких має своє сакральне значення.

Традиційні страви на католицьке Різдво

Фото: Getty Images

У багатьох країнах Європи жодне Різдво не обходиться без страви з птиці. Також господині подають на стіл різноманітні пироги, кутю та рибу.

Читайте також: Як приготувати польську кутю із сюрпризом: рецепт на Різдво-2022.

Запечений гусак

Інгредієнти для маринаду: гусак (тушка трохи більше 3 кг), сіль (2/3 пачки), вода (10 л).

Інгредієнти для заправки: мед (2 ст.л.), сік апельсина/лимона (2 ст.л.), гірчиця (1-2 ч.л.), соєвий соус (2 ч.л.), часник (3 зубчики).

Фото: Getty Images

Приготування:

Для соковитого м'яса замаринуйте птицю у солоному маринаді. Залишіть маринуватись приблизно на добу.

Тим часом приготуйте медово-гірчичну заправку, завдяки якій вийде хрустка скоринка.

Візьміть ємність і змішайте в ній мед, апельсиновий або лимонний сік, гірчицю і соєвий соус. Додайте пропущений через прес часник і добре перемішайте. Сіль додавати не потрібно.

Отриманим соусом добре помажте гусака. За бажанням всередину можна помістити начинку, наприклад гречку з чорносливом. Заколіть шпажкою або зашийте ниткою та помістіть гусака в пакет для запікання.

Відправте в розігріту духовку і випікайте при температурі 180 градусів 2-3 години, залежно від розміру тушки.

Різдвяний штолен із сухофруктами

Інгредієнти: пшеничне борошно (500 г), мигдальне борошно (100 г), розпушувач (2 ч.л.), цукор (100-200 г), ванільний цукор (10 г), вершкове масло (150 г), яйця (2 шт.), кисломолочний сир (250 г), кориця (2 ч.л.), апельсин (1 шт.), сухофрукти - курага, вишня, журавлина, фініки (200 г), мигдаль та фундук (150-200 г), коньяк або ром (100 г), цукрова пудра (для посипання).

Читайте також: Як приготувати імбирне печиво до зимових свят: простий рецепт.

Фото: Getty Images

Приготування:

Сухофрукти наріжте, перекладіть у невелику ємність. Залийте коньяком або ромом і залиште щонайменше на одну годину. Горіхи подрібніть.

Пшеничне і мигдальне борошно з'єднайте, змішайте з розпушувачем, цукром та ванільним цукром.

У миску із сухими інгредієнтами додайте розм'якшене вершкове масло, сир, яйця корицю, сік та цедру одного апельсина. Замісіть тісто.

Додайте замочені сухофрукти та подрібнені горіхи. Тісто має вийти м'яким та еластичним. Якщо тісто вийшло сухим, додайте ще апельсинового соку.

Сформуйте довгастий штоллен (1 великий або 2 маленьких). Викладіть на деко, застелене пергаментним папером і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте одну годину.

Готовий різдвяний штолен із сухофруктами остудіть і посипте цукровою пудрою.

Риба з овочами в духовці

Інгредієнти: дорадо чи інша риба (2 шт.), суміш улюблених овочів, оливкова олія (2 ст.л.), лимонний сік (1 ч.л.), сіль, перець, трави.

Читайт також: Як приготувати запечену скумбрію на подушці з картоплі: простий рецепт.

Фото: instagram.com/vera_cooking8

Приготування:

Рибу почистіть, видаліть всі нутрощі та зябра, добре промийте. Зробіть надрізи гострим ножном, посоліть зовні та всередині, полийте оливковою олією та лимонним соком, натріть ароматними травами.

Викладіть дорадо на деко або у форму для запікання, з боків розкладіть овочі (моркву, броколі, квасолю спаржеву, картоплю, кукурудзу, все, що забажаєте). Овочі також полийте сумішшю: оливкова олія, лимонний сік, приправи.

Поставте рибу в розігріту до 190°С духовку на 30 хвилин, режим верх-низ+конвекція. За цей час вона зарум'яниться і пропечеться, але філе залишиться ніжне та соковите.

Новини партнерів

Читайте також

Їхні навички маніпулювання зашкалюють: які знаки Зодіаку найхитріші

Астрологи назвали найхитріші знаки Зодіаку – Скорпіон, Близнюки, Риби

Добриво з кефіру – універсальне підживлення: як його приготувати і використовувати на городі

Яке універсальне добриво можна приготувати на основі кефіру, як його застосовувати, а також для яких рослин воно підходить

Мінісукні, в яких ви будете найяскравішою зіркою випускного вечора: добірка актуальних фасонів

Які фасони та забарвлення випускних суконь у довжині міні приглянути на свято, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу