Популярність традиційних українських пасок ніколи не згасне, але у господарок великою популярністю користуються й смачні альтернативи, які вони знаходять в інших національних кухнях. Раніше ми розповідали, як готувати крафін та італійський кекс панеттоне, а тепер настала черга паски-бірош.
В основі такої французької випічки - дріжджове тісто, вершкове масло та шоколад. В результаті паска виходить дуже ніжною та оригінальною за смаком і текстурою.
Інгредієнти на 6 середніх пасок-бріош:
Для тіста: 700 г борошна, 340 г вершкового масла, 120 г цукру, 8 яєць, 11 г сухих дріжджів, 8 г солі, 30 мл молока.
Для начинки 300 г чорного шоколаду, 300 мл вершків.
Для меренгового покриття: 225 г цукру, 4 яйця, 30 г горіхів, 50 мл води.
Читайте також: Як пофарбувати яйця на Великдень: топ-3 простих та оригінальних способів.
Приготування:
Молоко підігріти до температури 30 °C та залити сухі дріжджі. Вершкове масло розтопити.
Просіяне борошно з'єднати з яйцями, сіллю, цукром, сумішшю молока та дріжджів, додати вершкове масло.
Тісто замісити, перекласти в миску, накрити рушником і залишити в теплому місці, щоб воно виросло. Як і з будь-якою паскою, його доведеться обминати ще кілька разів (можна робити це з інтервалом в 1 годину). Готове тісто залишити під рушником ще на годину.
Тісто розділяємо на 6 частин по 250 г і перекладаємо пергаментні форми для пасок. Змащувати їх не потрібно. Просто залиште в теплому місці, щоб тісто підросло до верху форми. Після цього паски можна випікати. Роблять це у розігрітій до 165 градусів духовці протягом 30 хвилин. Після цього паски дістають та охолоджують протягом 4 годин.
Охолоджені паски заповнюють шоколадною начинкою. Роблять це так:
- Чорний шоколад з'єднайте з вершками в каструльці та розтопіть на водяній бані.
- Збийте суміш міксером, щоб з'явилася кремова текстура.
- У готових пасках зверху робимо отвір діаметром 7 см і дістаємо м'якуш, щоб дно залишилося цілим.
- 30 мл шоколадного крему заливаємо в отвір за допомогою шприца кондитерського або щільного пакета з отвором в куточку. Потім зверху закладаємо невеликою кількістю м'якушів, повторюємо дію і так доходимо до самого верху.
Покрити паску-бріош можна меренгою:
Змішайте воду та цукор у каструльці з товстими стінками та дном, варіть до загусання сиропу. Закипаючий сироп на невеликій швидкості збийте міксером до пишності, вимкніть вогонь і продовжуйте збивати до білків. Готова меренга буде гладкою, досить в'язкою, з характерним блиском.
Раніше ми розповідали, як прикрасити паску красивими меренгами.