Лайм

В які дати відзначають Поминальні дні після Великодня і що прийнято робити

Як правильно поминати рідних та близьких

Через декілька днів після свята Великодня починаються Поминальні дні (Радониця) або, як називають у народі, Проводи або Гробки. У 2023 році цей день випадає на 25 квітня - дев'ятий день після Світлого Христового Воскресіння. Дев'ятий день - це важливий період православ'я, адже вважається, що саме в цей час душа померлих набуває спокою. Оскільки Радониця випадає на вівторок, то вона може "переноситися" на вихідний день - неділю (23 квітня).

Фото: pixabay.com

Що прийнято робити на Проводи

У Поминальні дні українці відвідують могили померлих родичів, друзів та близьких людей. На цвинтар несуть живі квіти, гілочки освяченої верби або сухоцвіти.

Біля могили запалюють лампадки – невеликі світильники з ґнотом усередині. Церква також рекомендує приносити на цвинтар свічки із чорними стрічками.

Також популярна традиція на Гробки серед українців – приносити на цвинтар пасхальні частування: паски, крашанки, буженину та інші страви. Для тих, хто дотримується цього обряду, церква рекомендує після поминання віддати їжу жебракам або залишити на могилках, щоб ті, хто потребує, змогли забрати продукти.

Перед тим, як відвідати могили родичів, віряни йдуть до церкви і моляться за упокій душ померлих.

Читайте також: Вперше за 300 років українською: як в Успенському соборі Лаври провели пасхальне богослужіння.

Фото: unsplash.com

Що не можна робити у Поминальні дні

На Радоницю забороняється на цвинтарі влаштовувати веселощі та голосно кричати. Також під забороною куріння біля могил.

Поганим знаком вважається озирнутися на могилку, покидаючи цвинтар. Вважається, що таким чином можна захопити душу покійного та принести її додому.

Не можна в Проводи йти на цвинтар вагітним жінкам, немовлятам та дітям до семи років. Існує повір'я, що молода душа змушує померлих згадати земне життя і може викликати заздрість. Це може призвести до того, що мертві можуть спробувати забрати її до себе.

Під забороною також пишні трапези та застілля на цвинтарі. Це місце, щоб згадати померлих рідних та помолитися за їхній упокій. Поминальний обід краще влаштувати вдома.

Читайте також: Гробки 2023: дата і чому кладуть цукерки та їдять на цвинтарі.

Не варто приносити на цвинтар пластикові квіти, оскільки вони шкідливі для екології. Краще залишити на могилі живі букети або сухоцвіти.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали, коли у 2023 році починається Світла Седмиця і що забороняється робити в цей період.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Тягнуться до мистецтва: астрологи назвали найбільш артистичні знаки Зодіаку

Представники яких знаків Зодіаку можуть надихати інших за допомогою музики, живопису, малювання, пісень, танців або фотографії 

Як довго можна зберігати варені яйця і що з них приготувати

Який термін зберігання варених яєць за кімнатної температури і в холодильнику, а також як приготувати яйця по-шотландськи в домашніх умовах

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини