Бограч – наваристий суп родом із Закарпаття. Його готують з різних видів м'яса, овочів та обов'язково з використанням копченої паприки. У перекладі "бограч" означає "казан", тому найсмачніше він виходить у казані на відкритому вогні. Однак цю страву також можна варити вдома, і виходить вона не менш смачною та поживною. theLime підібрав для вас простий рецепт закарпатського бограча на плиті.
Інгредієнти: сало, бекон або грудинка (200 г), яловичина або свинина (800 г), вода (150 мл), картопля (800 г), помідори (2 шт.), цибуля ріпчаста (2 шт.). томатна паста (2 ст.л.), солодкий перець (300 г), сіль, перець, копчена паприка, гострий перець (за смаком).
Приготування:
Сало чи грудинку наріжте середнім кубиком. Перекладіть у каструлю з товстим дном та стінками, обсмажте 5 хвилин, періодично помішуючи дерев'яною лопаткою. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте приблизно таким же кубиком, як і бекон. Перекладіть у каструлю із салом і обсмажуйте ще 5 хвилин, помішуючи.
М'ясо ретельно промийте, просушіть та наріжте середніми шматочками. Для бограча можете взяти свинину або яловичину, або використати одразу два види м'яса. Нарізане м'ясо викладіть у казанок із цибулею та грудинкою, перемішайте та обсмажуйте все разом приблизно 5 хвилин.
Читайте також: Козацька страва: як приготувати вдома традиційний пшоняний куліш з м'ясом.
Картоплю, перець та помідори наріжте великими кубиками і перекладіть у каструлю. Додайте томатну пасту, сіль, перець, паприку, гострий перець, залийте водою, перемішайте. Готуйте на невеликому вогні приблизно одну годину.
Готовий бограч по-закарпатськи розлийте по порційним тарілками і насолоджуйтесь смачним результатом.
- Раніше ми розповідали, як приготувати банош із бринзою та шкварками.
- Також дізнайтеся, як зварити густий капустняк зі свіжої капусти.