У червні починається сезон свіжих ягід, з яких господині варять смачне варення, наприклад, полуничний джем з базиліком. Але готувати варення можна не лише з ягід чи фруктів. Для цього підходять ще й квіти. Раніше ми розповідали, як зробити кульбабовий "мед", а тепер підібрали рецепт варення з троянд.
Інгредієнти: пелюстки чайної або кущової троянди – 200 г, лимонна кислота – ½ ч. ложки, вода – 2,5 склянки, цукор – 5 склянок, лимон – 1 шт.
Читайте також: Спробуйте їх на смак: 7 їстівних рослин, які ми звикли вважати бур'янами.
Приготування варення з троянд
Пелюстки чайної троянди перебрати, зрізати білу частину і добре промити. Відкинути на друшляк і просушити.
У миску з пелюстками троянд додати чверть склянки цукру та половину чайної ложки лимонної кислоти. Добре перемішати рукою, щоб пелюстки пустили сік.
Миску з пелюстками троянд та цукром залишити в холодильнику на 2 доби. Коли мине цей час – закип'ятити у каструлі воду, пересипати туди пелюстки та варити 15 хвилин.
За допомогою ложки з отворами вибрати пелюстки троянд, віджати та залишити до наступного етапу.
Додати в каструлю цукор, що залишився, сік одного лимона і половину його шкірки. Сироп з троянди варити протягом 10 хвилин, доки він не стане в'язким. Потім дістати шкірку лимона, а проварені пелюстки повернути і добре розмішати.
Ще 10 хвилин варити на повільному вогні, після чого розлити рожеве варення по стерильних банках і закатати стерильними кришками.
Банки з варенням перевернути догори дном, накрити і залишити до охолодження. Тримати таке варення можна у шафі чи підвалі.
Раніше ми розповідали, як приготувати легкий полуничний мус із йогуртом.