Лайм

Якщо огірки скручуються, слід негайно змінити полив та внести просте підживлення

Запам'ятайте ці прості поради

Іноді городники стикаються з проблемою скручування огірків. Існує декілька причин, через які плоди набувають форми груші, гантелі або згортаються гачком. Головні з них - брак мікроелементів і неправильний полив. Розповідаємо, чим підживити рослину та як правильно її поливати.

Чому скручуються огірки?

Викривлення огірків може відбуватися через брак мікроелементів. Зазвичай огірки відчувають дефіцит калію або азоту, проте якщо ви не вносили жодних добрив, то брак мікроелементів може бути комплексним.

Фото: pixabay.com

Дефіцит калію

На нестачу калію вказуватиме жовтуватий відтінок огірків та грушоподібна форма. Листя стане світлішим і загинатиметься донизу, іноді на них можуть з'явитися плями.

Поповнити нестачу калію в огірках можна, якщо внести розчин калійної солі (25-30 г на 10 л води). А через чотири дні добре полити ґрунт та посипати сірчанокислим калієм (40-60 г на 1 кв. м).

Також допоможе вирішити проблему розчин золи (0,5 л золи на 10 л води). Вносити добриво по 1 л розчину під кожен кущ.

Дефіцит азоту

Якщо огірки набувають світло-зеленого забарвлення і з боку квітки звужуються, а біля плодоніжки товщають, нагадуючи моркву, тоді рослині не вистачає азоту. Також на нестачу цього мікроелементу може вказувати повільний зріст, тонкі та тверді стебла, дрібне та світле листя.

Щоб виправити ситуацію, підживіть рослину розчином сечовини (5 г на 1 л води), а через п'ять днів внесіть під кущі аміачну селітру (30 г на 1 кв. м).

Читайте також: Натуральний народний метод захистить огірки від попелиці та павутинного кліща.

Також можна підживити рослину аміачною селітрою (3 ст. л. на 10 л води). Або використовувати органічні добрива, такі як розчин коров'яку (1:10) та трав'яний настій (1:10).

Комплексний дефіцит мікроелементів

Якщо рослині не вистачає відразу кількох мікроелементів, то плоди деформуватимуться по-різному, набуваючи химерних форм. У такому випадку вам слід обробити огірки розчином нітроамофоски (25 г на 1 л води). Повторно добриво можна вносити не раніше ніж за тиждень.

Фото: pixabay.com

Неправильний полив

Огірки вимагають правильного і регулярного поливу, інакше плоди скручуватимуться і твердітимуть. Після появи зав'язі рослину варто поливати раз у 2-3 дні, а з середини серпня зволожувати землю можна рідше - раз на 1-2 тижні. Якщо у вас немає можливості регулярно поливати огірки, можна використовувати систему краплинного поливу.

Також дуже важливою є температура води. Не можна поливати огірки холодною водою. Перед поливом прогрійте воду до 25-28 градусів.

Перепади температур

Ще одна причина, через яку огірки можуть скручуватися - різкі температурні коливання. Якщо огірки ростуть у відкритому ґрунті, то надто спекотний день та прохолодна ніч можуть вплинути на форму плодів. Спробуйте з вечора накривати рослину.

Читайте також: Жовтіє листя огірків: які народні засоби допоможуть врятувати їх від загибелі.

Недоопилення огірків

Якщо плоди набули гачкуватої форми і нерівномірного забарвлення (темніші у плодоніжки і світлі ближче до квітки), обприскайте рослину борною кислотою (3 г на 1 л води). У майбутньому придбайте насіння самоопиляємих сортів.

Несвоєчасний збір врожаю

Огірки варто збирати раз в 2-3 дні. Якщо цього не зробити вчасно, то частина огірків перезріє, а рослині буде важче правильно розподіляти поживні речовини. В результаті молоді плоди можуть набувати неправильних форм та забарвлення.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали, як захистити врожай від фітофтори та борошнистої роси.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні