Лайм

Друга Пречиста - початок осені за народним календарем: традиції та значення свята

Це одне з 12 найважливіших церковних свят

21 вересня християни східного обряду в Україні відзначають Різдво Пресвятої Богородиці за "старим" календарем. За новоліанським українці відзначали 8 вересня. Розповідаємо, що це за свято і які воно має традиції.

У народі це свято називають Друга Пречиста. Перша Пречиста (Успіння Пресвятої Богородиці) відзначалася 28 серпня. Ще одна назва свята – "осенина", адже за народним календарем у цей день настає осінь.

Читайте також: Яка перша Пречиста - така і осінь: народні традиції та прикмети свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Фото: Wikipedia

Різдво Пресвятої Богородиці: значення свята

Згідно з переказами, Богородиця народилася в ті часи, коли релігія біла в занепаді. Марія була дуже благочестива, слухняно навчалася у монастирі, сумлінно вивчала Святе Письмо, тому саме їй довірили важливу місію – стати матір'ю Ісуса Христа.

Друга Пречиста вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду.

Жінки, які не мають дітей, влаштовують обід і запрошують бідних - "щоб молилися Богородиці за їхніх дітей". Такі жінки замовляють службу в церкві, а після богослужіння запрошують людей до себе на обід.

Вважається, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров'я та щастя дітей, на яких вони чекають, у цей день мають особливу силу.

Читайте також: Різдво Богородиці 2023: сильні молитви про захист дітей, зцілення та прощення.

Фото: Wikipedia

Традиції Другої Пречистої

Оскільки Різдво Пресвятої Богородиці - свято справжньої радості, то цього не прийнято сумувати. На Другу Пречисту люди не працюють, не дотримуються посту, а влаштовують святкові застілля, але тільки після відвідин храму.

Серед обов'язкових на столі мають бути рибні страви. Також готують різноманітні страви з м'яса: борщі, печеню, голубці, млинці, вареники та багато іншого. Також господині ставлять на стіл страви з сиру, свіжі овочі та фрукти.

Цього дня закінчували готувати чарівне зілля. Вважалося, що зібрані між Першою та Другою Пречистою трави мали особливу властивість првертати хлопця до дівчини і навпаки. Тому на Різдво Пресвятої Богородиці востаннє ходили за калиною та барвінками.

Також з Другої Пречистої засилали сватів до дівчат. Казали: "Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста". А до молодят приходили в гості родичі, а їм потрібно звітувати про своє подружнє життя. Молода пара також йде в гості: як правило, до батьків нареченої разом із батьками нареченого для встановлення та підтримки добрих стосунків між сім'ями.

Для бджолярів Друга Пречиста – останній термін утеплення вуликів на зиму, а власники овець завершували вдруге їх стригти.

Згідно з народним календарем, після Різдва Пресвятої Богородиці починає холодніти, дні стають похмурими, починають йти дощі.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шоколадні кекси з простих продуктів: як приготувати за рецептом Лілії Цвіт

Як в домашніх умовах приготувати шоколадні мафіни з какао, які можна взяти з собою в якості перекусу в дорогу або на навчання

Астрологи назвали знаки Зодіаку, у яких найчастіше народжуються близнюки

Астрологи розповіли, що у Близнюків, Раків та Риб найчастіше народжуються близнюки

Ідеально до картопляного пюре: блогерка показала, як приготувати смачні мітболи у соусі

Як у домашніх умовах приготувати мітболи з фаршу у вершково-соєвому соусі, щоб урізноманітнити своє меню та здивувати близьких