Існує безліч смачних перших страв, які можна приготувати на обід. Раніше ми розповідали, як варити гуцульську грибну юшку і закарпатський бограч з м'ясом та овочами. Але є і простіші рецепти, які багато хто знає і любить з дитинства. Один із них – капусняк. Готувати його можна з квашеної капусти, але цього разу theLime підібрав рецепт зі свіжої.
Інгредієнти: 500 г свинини, 1 морква, 5 середніх картоплин, 200 г пшона, 200 г свіжої капусти, 1 цибулина, 1 л томатного соку, 75 мл олії, 1 ст. ложка солі, перець та зелень за смаком.
Читайте також: Швидка страва на обід: як приготувати смачний суп з пельменями.
Приготування:
Овочі миємо та чистимо від шкірки. Моркву та капусту натираємо на великій тертці у різні ємності, цибулю ріжемо кубиками.
Рослинну олію розігріваємо на сковороді, обсмажуємо цибулю. Коли вона набуде золотистого кольору, вливаємо 1 л томатного соку. Після закипання соку тушкуємо засмажку ще 5 хвилин.
Для приготування капусняка підійде будь-яке м'ясо, але в цьому рецепті використовуємо свинину. Нарізаємо її середніми шматочками і опускаємо в 3,5-4 л окропу. Залишаємо варитися, знімаючи пінку. Коли м'ясо буде наполовину готовим (приблизно через 20 хвилин), кладемо в каструлю картоплю. Солимо і додаємо моркву. Перемішуємо та залишаємо варитися.
Читайте також: Готувати простіше, ніж тефтелі: рецепт ніжних курячих фрикадельок у вершковому соусі.
У цей час пшоно заливаємо окропом, залишаємо на 10 хвилин, після чого пересипаємо в каструлю з бульйоном. Коли пшоно приготується (приблизно через 20 хвилин), картоплю потрібно вийняти з каструлі, потовкти виделкою в пюре і відправити назад. Слідом за ним додаємо капусту, перемішуємо та доводимо до кипіння.
Коли капусняк закипить, вливаємо в нього засмажку з томатним соком. Залишаємо варитися на 5 хвилин, помішуючи. Вимикаємо вогонь та залишаємо під кришкою ще на 20 хвилин.
При подачі можна додати в суп сметану та зелень. Він вийде густим, смачним та ароматним.
Раніше ми розповідали, як зробити традиційні полтавські галушки.