Щоб урізноманітнити повсякденне меню, не обов'язково готувати екзотичні страви з дорогих і важкодоступних інгредієнтів. Є прості українські рецепти, які варто хоч раз у житті скуштувати кожному. Раніше ми розповідали, як зробити карпатські лиганці, а тепер підібрали рецепт гречаників. Це соковиті котлети з фаршем і гречкою, які можна готувати на сковороді та в духовці.
Інгредієнти: 220 г гречки, 400 г м'ясного фаршу, 1 яйце, 2 цибулини, 1 морква, 70 г борошна, 1 ст. ложка томатного соусу, сіль, перець та лавровий лист.
Читайте також: Шпундра – українська страва зі свинини у буряковому квасі: як її готувати.
Приготування:
Фарш для гречаників підійде будь-який, але свинячий вважається класичним варіантом.
Гречку відварюємо звичайним способом у підсоленій воді та змішуємо з фаршем. Вбиваємо яйце, натираємо 1 невелику цибулину, додаємо перець, сіль і ретельно перемішуємо руками. Інгредієнти мають рівномірно розподілитись.
На сковороді розігріваємо олію, формуємо гречаники (приблизно по 100 г на одну котлетку) і обвалюємо їх у борошні.
Обсмажуємо гречаники до золотистої скоринки. Готові котлетки виймаємо зі сковороди та відставляємо.
У каструлі з товстим дном обсмажуємо нарізану цибулину до золотистого кольору, додаємо натерту моркву і робимо зажарку. Вливаємо томатний соус, перемішуємо, доливаємо трохи води та закладаємо гречаники. Залишаємо гречані котлетки тушкуватися на середньому вогні протягом 20-35 хвилин.
Раніше ми розповідали, як приготувати кружоляти – традиційні українські котлети з курячого м'яса.