Сьогодні забуті чи маловідомі страви української кухні користуються великою популярністю. Все більше людей вчаться готувати карпатські лиганці чи солодкі гомбовці. У вересні багатьох любителів кулінарії зацікавила шпундра – тушкована свинина. Зробити її неважко, але знадобиться специфічний інгредієнт – буряковий квас.
Інгредієнти: 500 г свинини, 700 г свіжих буряків, 80 г сала, 50 г борошна, 800 мл бурякового квасу, 3 цибулини, 100 г томатного соусу, 2 головки часнику, 1 ч. ложка солі, перець за смаком.
Цікаві новини для вас: Холодник замість окрошки: як приготувати на кефірі смачну першу страву.
Приготування:
Нарізаємо сало і обсмажуємо на сковороді, щоби витопити смалець для приготування свинини.
Стегна, ошийок, ребра або інше жирне м'ясо (свинину) нарізаємо середніми шматочками і з обох боків посипаємо борошном.
Коли сало віддасть свій жир, виймаємо його зі сковороди, і одразу ж викладаємо на неї м'ясо в борошні. На сильному вогні обсмажуємо із двох сторін до рум'яності.
Цибулю шаткуємо півкільцями. Коли м'ясо підсмажиться, додаємо до нього цибулю, перемішуємо та смажимо до золотистого кольору. Солимо і перчимо.
Читайте також: Підходить для борщу та салатів: як приготувати соковитий маринований буряк на зиму.
Свіжі буряки нарізаємо тонкими пластинками і додаємо в сковороду до м'яса. Без кришки обсмажуємо протягом 10 хвилин, після чого вливаємо томатний соус, перемішуємо і готуємо ще 3 хвилини.
Вливаємо в сковороду буряковий квас, щоб він накрив м'ясо з овочами. Перемішуємо, додаємо цілі головки часнику. Зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо, поки буряк і м'ясо не стануть м'якими. Час від часу шпундру слід помішувати, щоб вона не пригоріла.
Коли шпундра стане в'язкою, виймаємо голівки часнику та викладаємо страву у тарілки. М'ясо у буряковому квасі вийде ніжним і кисло-солодким. Цим давнім рецептом ви можете збагатити своє святкове меню.
Дізнайтеся, як зробити бандуряники - запечені деруни з грибами та сиром.