Кожна господиня має свій фірмовий рецепт смачних сирників, тонких млинців, а також лінивих вареників з сиру. І якщо ви ще не куштували, радимо вам приготувати оригінальну українську страву лиганці. theLime ділиться простим рецептом.
Лиганці – це давня українська страва з картоплі та сиру. Вони на вигляд нагадують ліниві вареники, але з начинкою всередині. Інша їхня назва – гуцульські книдлі (кнедлі) із сиром.
Читайте також: З медом замість цукру: як приготувати ліниві вареники по закарпатському рецепту.
Інгредієнти: картопля (1 кг), яйце (1 шт.), сметана (1 ч. л.), крохмаль (300 г + 30 г), сіль, чорний перець.
Інгредієнти для начинки: кисломолочний сир (400 г), жовток (1 шт.), сіль, чорний перець, кріп.
Приготування:
Картоплю ретельно промиваємо у проточній воді та відварюємо у шкірці – "у мундирі". Після того, як вода закипить, солимо її. Варимо близько 30 хвилин на середньому вогні.
Тим часом підготуємо начинку: у глибоку миску висипаємо кисломолочний сир, додаємо в нього жовток без білка (так начинка краще триматиметься), сіль, чорний перець і подрібнений кріп. Все ретельно перемішуємо до однорідності.
Читайте також: Традиційний десерт української кухні: як приготувати гомбовці з сиром та манкою.
З відвареної картоплі знімаємо шкірку і переминаємо до однорідної маси за допомогою картоплем'ялки. Також можна натерти картоплю на тертці або пропустити через м'ясорубку.
Для картопляного тіста додаємо в подрібнену картоплю яйце, сіль, чорний перець, сметану та крохмаль. І починаємо вимішувати тісто – спочатку ложкою, а потім руками. Щоб одержати потрібну консистенцію тіста, можна додати ще крохмалю.
Потім беремо невеликий шматочок тіста, розминаємо в невеликий коржик, у центр якого викладаємо сирну начинку, потім скріплюємо краї, як у вареника. Обробну дошку присипаємо крохмалем і катаємо лиганці по ній.
Читайте також: Як приготувати галушки з куркою та грибною підливою: простий рецепт.
Для засмажки чистимо і ріжемо цибулю. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на ній цибулю до золотаво-коричневого кольору. Також можна підсмажити дрібно нарізане сало, щоб вийшли шкварки.
Щоб відварити карпатські вареники, ставимо на плиту велику каструлю і чекаємо, поки закипить вода. Солимо її і викладаємо до неї гуцульські книдлі. Обережно перемішуємо, щоб вони не прилипли до дна. Чекаємо, поки вони прокиплять 2 хвилини, а потім обережно виймаємо за допомогою шумівки в миску з вершковим маслом.
Подаємо апетитні лиганці зі сметаною, шкварками та смаженою цибулею.
- Раніше ми розповіли, як приготувати сирники на манці без яєць.
- Читайте також на theLime, як приготувати смачні палюшки з картопляного пюре.
Цікаві новини для вас:
- Що таке бурек і як приготувати цей простий турецький пиріг із м'ясною начинкою.
- Густий домашній кетчуп із помідорів: як швидко приготувати на зиму із крохмалем.
- Гратен - популярна страва з картоплі: як її приготувати з доступних інгредієнтів.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.