Лайм

Лиганці – це карпатські вареники без борошна: як приготувати смачну українську страву

Беріть собі на замітку варіант оригінального сніданку

Кожна господиня має свій фірмовий рецепт смачних сирників, тонких млинців, а також лінивих вареників з сиру. І якщо ви ще не куштували, радимо вам приготувати оригінальну українську страву лиганці. theLime ділиться простим рецептом.

Лиганці – це давня українська страва з картоплі та сиру. Вони на вигляд нагадують ліниві вареники, але з начинкою всередині. Інша їхня назва – гуцульські книдлі (кнедлі) із сиром.

Читайте також: З медом замість цукру: як приготувати ліниві вареники по закарпатському рецепту.

Фото: pinterest.com

Інгредієнти: картопля (1 кг), яйце (1 шт.), сметана (1 ч. л.), крохмаль (300 г + 30 г), сіль, чорний перець.

Інгредієнти для начинки: кисломолочний сир (400 г), жовток (1 шт.), сіль, чорний перець, кріп.

Приготування:

Картоплю ретельно промиваємо у проточній воді та відварюємо у шкірці – "у мундирі". Після того, як вода закипить, солимо її. Варимо близько 30 хвилин на середньому вогні.

Тим часом підготуємо начинку: у глибоку миску висипаємо кисломолочний сир, додаємо в нього жовток без білка (так начинка краще триматиметься), сіль, чорний перець і подрібнений кріп. Все ретельно перемішуємо до однорідності.

Читайте також: Традиційний десерт української кухні: як приготувати гомбовці з сиром та манкою.

З відвареної картоплі знімаємо шкірку і переминаємо до однорідної маси за допомогою картоплем'ялки. Також можна натерти картоплю на тертці або пропустити через м'ясорубку.

Для картопляного тіста додаємо в подрібнену картоплю яйце, сіль, чорний перець, сметану та крохмаль. І починаємо вимішувати тісто – спочатку ложкою, а потім руками. Щоб одержати потрібну консистенцію тіста, можна додати ще крохмалю.

Потім беремо невеликий шматочок тіста, розминаємо в невеликий коржик, у центр якого викладаємо сирну начинку, потім скріплюємо краї, як у вареника. Обробну дошку присипаємо крохмалем і катаємо лиганці по ній.

Читайте також: Як приготувати галушки з куркою та грибною підливою: простий рецепт.

Для засмажки чистимо і ріжемо цибулю. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на ній цибулю до золотаво-коричневого кольору. Також можна підсмажити дрібно нарізане сало, щоб вийшли шкварки.

Щоб відварити карпатські вареники, ставимо на плиту велику каструлю і чекаємо, поки закипить вода. Солимо її і викладаємо до неї гуцульські книдлі. Обережно перемішуємо, щоб вони не прилипли до дна. Чекаємо, поки вони прокиплять 2 хвилини, а потім обережно виймаємо за допомогою шумівки в миску з вершковим маслом.

Подаємо апетитні лиганці зі сметаною, шкварками та смаженою цибулею.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що таке бурек і як приготувати цей простий турецький пиріг із м'ясною начинкою.
  2. Густий домашній кетчуп із помідорів: як швидко приготувати на зиму із крохмалем.
  3. Гратен - популярна страва з картоплі: як її приготувати з доступних інгредієнтів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні