Лайм

Має язичницьке походження: звідки взялося свято Хелловін і що означають його традиції

Цікаві факти про Надвечір Дня всіх святих

Свято Хелловін щороку відзначають у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Хоча страшні костюми та інші популярні традиції його святкування прийшли до нас із західної поп-культури, він має язичницьке коріння.

За інформацією Бібліотеки Конгресу США, витоки Хелловіна лежать у стародавньому кельтському святі Самайн. Воно було присвячене закінченню збору врожаю, а люди розпалювали багаття і одягали костюми, щоб прогнати привидів. Лише у восьмому столітті нашої ери Папа Григорій ІІІ призначив 1 листопада часом вшанування святих. Саме тому День усіх святих увібрав у себе деякі традиції Самайну.

Читайте на тему: Як прикрасити будинок на Хелловін: 11 креативних ідей з підручних засобів.

Фото: Getty Images

Вирізання гарбуза на Хелловін

Світильники з гарбуза, які роблять на Хелловін, називаються "ліхтарями Джека". Традиція зародилася в Ірландії, хоча в давнину замість гарбуза використовувалася ріпа. В основі лежить легенда про чоловіка на ім'я Стінгі Джек, який неодноразово ловив Диявола в пастку і відпускав його тільки за умови, що ніколи не потрапить у пекло. Але коли Джек помер, він дізнався, що небесам теж не потрібна його душа, тому йому довелося вічно блукати по землі у вигляді привида. Диявол дав Джеку вирізану ріпу з палаючим вугликом, щоб освітлювати шлях. Згодом ірландці почали вирізати на овочах страшні обличчя, щоби відлякати злих духів.

Віра у привидів

У давнину кельти вірили, що під час свята Сайман Землею ходять духи. Пізніше християнські місіонери ввели День поминання покійних 2 листопада, і це вкорінило ідею про те, що живі та мертві вступають у контакт приблизно в одну і ту саму пору року.

Костюми нечисті

Кельти вірили, що страшні костюми під час Самайну допоможуть їм залишитись непоміченими для нечисті, яка гуляла по землі. А чорний та помаранчевий кольори, які є традиційними для Хелловіна, у кельтів символізували "смерть" літа та осінній сезон збирання врожаю.

Читайте також: Немає костюма на Хелловін? Ось 10 ідей макіяжу, що його замінить.

Фото: Getty Images

Збір солодощів

Існує теорія, що під час Самайну кельти залишали їжу, щоб умилостивити духів, які блукають землею. Згодом люди стали одягатися як привиди в обмін на аналогічні підношення у вигляді їжі та напоїв. Вже в середні віки діти та бідні дорослі збирали їжу та гроші в обмін на молитви за померлих у День поминання.

До середини 20 століття "частування", які отримували діти, не обов'язково були цукерками. Давали речі, фрукти, горіхи, монети та іграшки. Популярність збору солодощів зросла в 1950-х роках, і це стало чудовим маркетинговим ходом для компаній, які виготовляли цукерки.

Свічки та багаття

Колись високі вогнища використовувалися, щоб освічувати шлях душам, які йдуть у потойбіччя. У наші дні багаття зазвичай замінюють свічками.

Раніше ми ділилися добіркою містичних фільмів та серіалів, які можна подивитися ввечері на Хелловін.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Світлого Великодня: найщиріші привітання зі святом своїми словами

Як красиво привітати рідних та близьких з Великоднем 5 травня – привітання своїми словами, які можна надіслати в смс

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою