Лайм

Не варто білити дерева на зиму чистим вапном: що використовують замість нього

Запам'ятайте це

Щоб захистити плодові дерева від промерзання, вітру, перепадів температур, гризунів, а також від опіків, які можуть спровокувати відбиті від снігу сонячні промені, їх необхідно побілити восени перед похолоданням. theLime вирішив докладніше розповісти, чому не можна використовувати чисте вапно і як підготувати кору перед побілкою.

Читайте також: Чим обробити сад восени від шкідників і хвороб: три перевірених засоби.

Фото: pinterest.com

Коли білити плодові дерева?

Штамб (частина стовбура дерева від кореневої шийки до першої скелетної гілки нижнього ярусу крони) і основу скелетних гілок дерев потрібно білити наприкінці осені (у жовтні – листопаді, можна й у грудні, якщо дозволяє погода), а потім оновлювати побілку наприкінці зими навесні (у лютому – березні).

Для цього необхідно вибрати сонячний та сухий день з температурою +4-6°С. Штамб слід білити заввишки хоча б 1,5-1,7 м (молоді дерева – до відгалужень).

Як підготувати кору перед побілкою?

Перед побілкою необхідно очистити штамб і основи скелетних гілок від відмерлої кори залізним скребком або дротяною сіткою, але працювати ними потрібно обережно, щоб не пошкодити здорову кору.

Все, що очистилося, слід зібрати на заздалегідь розстелену плівку і потім спалити, а зачищені місця продезінфікувати розчином. Беремо 1 л гарячої води, 5 г господарського мила та 200-300 г попелу. Розчиняємо натерте на тертці мило та попіл у воді, а потім змочуємо в отриманому розчині ганчірку та промиваємо дерева.

Читайте також: Чим підживити плодові дерева восени, щоб захистити їх від морозів та хвороб.

Чим білити плодові дерева?

Деякі городники помилково вважають, що дерева можна побілити чистим вапном. Але це не правильно. Його потрібно розвести на третину свіжим коров'яком чи глиною. Під таким панцирем дереву легко дихатиметься.

Також можна приготувати інші суміші для побілки:

1. Беремо по 1 кг гною та вапна, 200 г мідного купоросу на 8 л води, перемішуємо і настоюємо 2-3 години.

2. Необхідно взяти 1 кг жирної глини, 2 кг гашеного вапна, приблизно лопату коров'ячого гною, 250 г мідного купоросу та 10 л води. Все ретельно перемішуємо та настоюємо 2-3 години.

3. Дуже довговічна така суміш: 2 кг гашеного вапна, 400 г мідного купоросу, попередньо розчиненого в гарячій воді, 60-110 г казеїнового клею на 10 л води.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як підсушити сирий підвал швидко та без ремонту: допоможуть народні методи.
  2. Через теплу погоду озимий часник зійшов до морозів: що робити у такому разі.
  3. Осінь видалася теплою: в які дні краще садити цибулю під зиму, щоб вона не проросла.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як збільшити розмір головок часнику за допомогою простого підживлення у червні

Щоб покращити врожай часнику та збільшити розмір його головок, слід провести підживлення калієм – відео, як удобрювати часник у червні

Гуакамоле – ідеальний сніданок: рецепт, для якого не потрібно світло

Як у домашніх умовах приготувати гуакамоле з авокадо на сніданок, щоб урізноманітнити меню своєї сім'ї під час вимкнення світла 

Знайдіть час: 3 знаки Зодіаку, які відчайдушно потребують літньої відпустки

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким потрібна відпустка - у списку опинилися Телець, Діва і Риби - фахівці пояснили причину