У листопаді більшість господинь уже запаслися консервацією на зиму, але сезонні фрукти та овочі ще можна використовувати для приготування смачних заготовок. Раніше ми розповідали, як зробити ароматне варення з винограду, а тепер ділимося рецептом солянки – салату з капусти та грибів на зиму. Вона смакуватиме як холодною, так і розігрітою.
Інгредієнти: 1 кг опеньків або інших грибів, 2 кг капусти, 500 г моркви, 1 кг цибулі, 250 мл олії, 1 ст. ложка томатної пасти, 1,5 ст. ложки солі, 1,5 ч. ложки меленого чорного перцю, 50 мл оцту 9%.
Читайте також: Урожай капусти потрібно зібрати до заморозків: як збільшити термін її зберігання.
Приготування:
Гриби потрібно перебрати, почистити та кілька разів промити в солоній воді. Опеньки варять двічі: перший раз – протягом 15 хвилин після кипіння. Потім воду міняють, доводять до кипіння та варять ще 30 хвилин на повільному вогні. Готові гриби слід промити під проточною водою.
Другий етап приготування солянки – обсмажування грибів на олії. Зробити це можна в каструлі з товстим дном, додавши половину (125 мл) олії. Готуйте опеньки упродовж 10 хвилин.
Другу частину олії виливаємо на сковороду, де обсмажуємо нарізану цибулю.
Моркву чистимо, натираємо на тертці та розділяємо на дві частини. Одну частину додаємо до цибулі і тушкуємо під кришкою. Другу частину відправляємо до грибів у каструлю та готуємо на середньому вогні. Через 5-10 хвилин додаємо томатну пасту і перемішуємо.
Читайте також: Як зберігати волоські горіхи, щоб вони не відсиріли і не засохли: найкращі способи.
Капусту натираємо на спеціальній тертці або шаткуємо ножем. Додаємо в каструлю до грибів та готуємо під кришкою. Щоб вся капуста помістилася в каструлю, накладати її можна в два підходи, зачекавши, доки вона стане м'якою і осяде.
Перемішуємо солянку, перекладаємо в каструлю засмажку, солимо і приправляємо перцем. Гасимо під кришкою до готовності капусти.
Коли овочі будуть готові, додаємо в каструлю оцет, перемішуємо солянку і розкладаємо її в сухі стерилізовані банки. Банки закочуємо стерилізованими кришками.
Якщо ви зберігатимете консервацію в будинку при кімнатній температурі, слід простерилізувати банки з солянкою перед тим, як їх закривати. Робіть це в каструлі з окропом протягом 15 хвилин.
Герметично закриті банки з солянкою перевертаємо та залишаємо охолоджуватися під ковдрою.
Дізнайтеся, як смачно приготувати опеньки на зиму: рецепт вдалого маринаду.