Для багатьох господинь приготування нових страв – це не тільки спосіб відволіктися від депресивних думок та новин, а й своєрідна медитація. І якщо ви вже балували своїх близьких лазаньєю з соусом болоньєзе, цього разу приготуйте подібну страву, в якій замість листів тіста використовують баклажани. theLime ділиться простим рецептом мусаки.
Читайте також: Баклажани як гриби - смачний салат на зиму: як приготувати з майонезом і грибною приправою.
Мусака – традиційна страва з баклажанів на Балканах та на Близькому Сході. Грецька мусака складається із запечених шарів: з нижнього шару баклажанів з оливковою олією, середнього шару з баранини з помідорами та верхнього шару із соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю чи гриби.
В арабських країнах мусака – це холодний салат з помідорів і баклажанів, схожий на італійську капонату. У сербській, боснійській та румунській кухнях мусака може готуватися з помідорами замість баклажанів.
Інгредієнти: баклажани (3-4 шт.), м'ясний фарш (500 г), томати (3-4 шт.), цибуля (1 шт.), часник (3-4 зубчики), твердий сир (300-400 г), томатний сік або соус (1 склянка), сіль, перець, сушені трави, оливкова олія (для смаження), червоне сухе вино (за бажанням).
Інгредієнти для соусу бешамель: вершкове масло (50 г), борошно (2 ст. л. з гіркою), молоко (600 мл), сіль, перець, базилік.
Приготування:
Спочатку необхідно приготувати соус бешамель. Для цього беремо чисту сковороду та розтоплюємо на ній вершкове масло. Потім додаємо борошно і починаємо швидко розмішувати, щоб не утворювались грудочки. Потім вливаємо молоко, додаємо спеції та проварюємо до стану рідкої сметани.
Баклажани промиваємо, нарізаємо тонкими пластинами вздовж, солимо і відставляємо приблизно на 10 хвилин.
Читайте також: Чому гірчать баклажани і як прибрати з них неприємний присмак: допоможе не тільки сіль.
За допомогою паперових рушників прибираємо зайву вологу з баклажанів. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо їх до золотистої скоринки.
Цибулю та часник дрібно нарізаємо, обсмажуємо, потім додаємо м'ясний фарш, тушкуємо, постійно перемішуючи. Вливаємо за бажанням трохи червоного сухого вина, додаємо сіль, перець і трави (наприклад, базилік і орегано), томатний соус або сік. Тушкуємо все разом ще 2-3 хвилини.
На дно форми для випічки викладаємо трохи соусу бешамель, потім шари: баклажани, м'ясний соус, нарізані помідори, натертий сир, знову баклажани, фарш, помідори, натертий сир, баклажани. Зверху заливаємо все соусом бешамель та тремо багато сиру.
Заздалегідь розігріваємо духовку до 180°С. Ставимо в неї мусаку та випікаємо 1,5 години.
Дістаємо апетитну страву з духовки, розрізаємо на порційні шматочки та подаємо до столу.
Переглянути цей допис до Instagram
- Раніше ми розповіли, як приготувати канелоні – великі макарони-трубочки із фаршем.
- Читайте також на theLime, як приготувати ліниву овочеву лазанью з лаваша.
Цікаві новини для вас:
- Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері.
- Рататуй – французьке овочеве рагу: як приготувати цю страву за спрощеним рецептом.
- Що покласти в салат з сухариками: три прості рецепти на кожен день.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.