Лайм

Що таке мусака і як приготувати цю смачну страву з баклажанів: традиційний рецепт

Побалуйте свою сім'ю чи гостей

Для багатьох господинь приготування нових страв – це не тільки спосіб відволіктися від депресивних думок та новин, а й своєрідна медитація. І якщо ви вже балували своїх близьких лазаньєю з соусом болоньєзе, цього разу приготуйте подібну страву, в якій замість листів тіста використовують баклажани. theLime ділиться простим рецептом мусаки.

Читайте також: Баклажани як гриби - смачний салат на зиму: як приготувати з майонезом і грибною приправою.

Мусака – традиційна страва з баклажанів на Балканах та на Близькому Сході. Грецька мусака складається із запечених шарів: з нижнього шару баклажанів з оливковою олією, середнього шару з баранини з помідорами та верхнього шару із соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю чи гриби.

В арабських країнах мусака це холодний салат з помідорів і баклажанів, схожий на італійську капонату. У сербській, боснійській та румунській кухнях мусака може готуватися з помідорами замість баклажанів.

Фото: pixabay.com

Інгредієнти: баклажани (3-4 шт.), м'ясний фарш (500 г), томати (3-4 шт.), цибуля (1 шт.), часник (3-4 зубчики), твердий сир (300-400 г), томатний сік або соус (1 склянка), сіль, перець, сушені трави, оливкова олія (для смаження), червоне сухе вино (за бажанням).

Інгредієнти для соусу бешамель: вершкове масло (50 г), борошно (2 ст. л. з гіркою), молоко (600 мл), сіль, перець, базилік.

Приготування:

Спочатку необхідно приготувати соус бешамель. Для цього беремо чисту сковороду та розтоплюємо на ній вершкове масло. Потім додаємо борошно і починаємо швидко розмішувати, щоб не утворювались грудочки. Потім вливаємо молоко, додаємо спеції та проварюємо до стану рідкої сметани.

Баклажани промиваємо, нарізаємо тонкими пластинами вздовж, солимо і відставляємо приблизно на 10 хвилин.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Чому гірчать баклажани і як прибрати з них неприємний присмак: допоможе не тільки сіль.

За допомогою паперових рушників прибираємо зайву вологу з баклажанів. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо їх до золотистої скоринки.

Цибулю та часник дрібно нарізаємо, обсмажуємо, потім додаємо м'ясний фарш, тушкуємо, постійно перемішуючи. Вливаємо за бажанням трохи червоного сухого вина, додаємо сіль, перець і трави (наприклад, базилік і орегано), томатний соус або сік. Тушкуємо все разом ще 2-3 хвилини.

На дно форми для випічки викладаємо трохи соусу бешамель, потім шари: баклажани, м'ясний соус, нарізані помідори, натертий сир, знову баклажани, фарш, помідори, натертий сир, баклажани. Зверху заливаємо все соусом бешамель та тремо багато сиру.

Заздалегідь розігріваємо духовку до 180°С. Ставимо в неї мусаку та випікаємо 1,5 години.

Дістаємо апетитну страву з духовки, розрізаємо на порційні шматочки та подаємо до столу.

Переглянути цей допис до Instagram

Та сама Маша з Одеси (@will.be.mom_new)

Цікаві новини для вас:

  1. Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері.
  2. Рататуй – французьке овочеве рагу: як приготувати цю страву за спрощеним рецептом.
  3. Що покласти в салат з сухариками: три прості рецепти на кожен день.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

В яких кольорах прикрасити ялинку на Новий рік-2025: найкращі ідеї до свята

Розповідаємо про головні тренди і найкращі кольори для прикрашання ялинки на Новий рік 2025 - рік Змії

Зустрічаємо Новий рік-2025: що поставити на стіл, щоб задобрити Змію

Розповідаємо, як зустрічати Новий рік 2025 - рік Змії, яка любить смачні страви, сімейну обстановку і спокій

Як накрити стіл на Різдво за одну годину: рецепти швидких закусок і салатів

Розповідаємо про прості рецепти страв і закусок, які можна приготувати на Різдво за одну годину