Лайм

Де зберігати продукти у разі вимкнення електроенергії: лайфхаки для квартири і приватного будинку

З настанням зими багато українців чекають від РФ атак на об'єкти енергетичної інфраструктури. Хоча обстріли взимку 2022-2023 року навчили населення жити в умовах постійних відключень електроенергії, не зайвим буде згадати про ключові правила зберігання продуктів без холодильника.

Читайте також: Як залишитись з Інтернетом під час блекауту: поради Мінцифри.

Фото: Getty Images

Зберігання продуктів у квартирі

Для зберігання продуктів, що швидко псуються, використовуйте наступний метод. У таз налийте холодну воду, помістіть пакети з льодом чи пляшки із замороженою водою. Поставте в нього відро з продуктами, що швидко псуються, накрийте кришкою, а на кришку покладіть рушник таким чином, щоб його кінці опускалися у воду.

"Льодовник" - альтернатива холодильнику в приватному будинку

До того, як у побут увійшли холодильники, наші предки користувалися "льодовниками". Такі сховища найчастіше облаштовували у погребі: робили заглиблення, огороджували дно та стіни дошками чи фанерою, ставили дерев'яний коробок меншого периметра. Вільний простір між дошками та ящиком заповнювали льодом, після чого використовували як морозильну камеру.

Якщо погребу не було, у дворі приватного будинку льодовник робили на вулиці. Для цього викопували яму в землі, ставили в неї відро чи виварку, а вільний простір довкола обкладали льодом.

Читайте також: Чи є дефіцит в енергосистемі України: Міненерго озвучило відповідь.

Фото: Getty Images

Інші способи зберегти продукти свіжими

У разі відключення електрики рідше відкривайте дверцята холодильника, щоб усередині залишалося холодне повітря. Не зайвим буде тримати у морозилці пару пляшок із замороженою водою. Якщо обкласти ними м'ясо, воно буде розмороджуватися повільніше.

Використовуйте природне охолодження. Скористайтеся перевагами більш прохолодної температури у нічний час. Помістіть предмети на вулиці у безпечному контейнері, якщо температура досить низька.

Також не зайвим буде запастися консервами, сухофруктами, горіхами та іншими продуктами тривалого зберігання. Ці продукти не вимагають охолодження та не псуються протягом тривалого періоду.

Пам'ятайте, що час зберігання продуктів, що швидко псуються, обмежений, і безпека повинна бути пріоритетом. Під час перебоїв у подачі електроенергії одразу приготуйте ті продукти, які найшвидше псуються. Якщо ж у вас виникли сумніви щодо безпеки продуктів, краще викинути їх, щоб уникнути ризику захворювань харчового походження.

Дізнайтеся також, за скільки можна купити автономні лампочки на випадок блекауту.

Цікаві новини для вас:

Може знову знадобитися взимку: сім способів швидко зарядити телефон, коли немає світла.

Ця зима буде складнішою за попередню: енергетики розповіли, що чекати українцям.

Якими продуктами потрібно запастися на випадок блекауту: можна купувати вже зараз.

Новини партнерів

Читайте також

Що не можна робити у Вербну неділю: головні заборони великого свята

Коли віряни в Україні відзначать Вербну неділю у 2024 році, що прийнято робити в цей день, а також що категорично заборонено  

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень  

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки