Лайм

Топ-5 кімнатних рослин, які допоможуть зволожити і очистити повітря у квартирі

Суттєва причина зайнятися озелененням оселі

Підвищена вологість у квартирі приносить мешканцям багато проблем, починаючи від конденсату на вікнах та закінчуючи появою плісняви на стінах. Але занадто сухе повітря в опалюваних приміщеннях теж не є корисним для тривалого перебування. У такому середовищі швидко стають сухими слизові оболонки очей, носа і горла, а також шкіра та волосся.

Не завжди є можливість встановити в кімнаті зволожувач повітря. Натомість скористайтеся більш доступною альтернативою. Кімнатні рослини можуть підвищити вологість та покращити якість повітря, виділяючи вологу за допомогою процесу транспірації.

Читайте також: Як часто поливати взимку орхідею, щоб вона не згнила і не засохла.

Хлорофітум

За хлорофітумом легко доглядати і він адаптується до будь-якого середовища. Така рослина "павучок" відмінно підходить для зволоження та очищення повітря, поглинає шкідливий формальдегід та ксилол. Вона любить непряме світло та помірний полив. Підтримуйте грунт постійно вологим, але не перезволоженим, щоб коріння не загнивало. Хлорофітум добре почувається при температурі 15–24°C, але може переносити трохи прохолодніші умови.

Фото: Getty Images

Спатіфілум

Рослина спатифіллум чудово впорається з підвищенням вологості, а також допоможе видалити деякі забруднюючі речовини в приміщенні (бензол, формальдегід і трихлоретилен). Такі квіти віддають перевагу яскравому, непрямому світлу, але можуть переносити й умови низького освітлення. Підтримуйте грунт постійно вологим, але не мокрим. Листя спатифіллума опускається, коли йому потрібна вода, і швидко відновлюється після поливу. Оптимальна температура для вирощування – 18-27°C.

Фото: Getty Images

Кімнатна папороть

Кімнатна папороть є класичним вибором для домашнього озеленення. Вона відома своєю високою здатністю до транспірації, що сприяє підвищенню вологості у навколишньому середовищі. Також папороті сприяють очищенню повітря, видаляючи забруднюючі речовини та токсини. Можуть переносити умови низького освітлення, люблять вологу та постійний полив. Вкрай важливо не допускати повного висихання ґрунту, але забезпечте належний дренаж, щоб запобігти "заболочуванню" у вазоні.

Читайте також: Допоможе звичайний чорний чай: прості способи змусити фіалку цвісти.

Фото: Getty Images

Кімнатна пальма арека

Арека ефективно зволожує повітря в приміщеннях, а також може фільтрувати та видаляти токсини, такі як формальдегід, бензол та трихлоретилен. Добре росте в умовах помірної освітленості, не любить прямих сонячних променів та сухого ґрунту. Також не зайвим буде час від часу очищати листя ареки від пилу, щоб воно залишалося яскравими та здоровими.

Фото: Getty Images

Фікус каучуконосний

Такий фікус має велике, товсте, темно-зелене листя з глянцевим блиском. У своєму природному середовищі каучукова рослина може вирости у велике дерево, але вдома його зазвичай підтримують у прийнятних розмірах шляхом обрізання. Фікус простий у догляді, допомагає покращити якість повітря у приміщенні, видаляє такі забруднювачі, як формальдегід та бензол. Уникайте прямих сонячних променів, оскільки вони можуть обпекти листя. Надмірний полив може призвести до кореневої гнилі, тому важливо давати ґрунту висихати між поливами.

Фото: Getty Images

Дізнайтеся також, як зробити з бананової шкірки корисне домашнє добриво для кімнатних рослин.

Цікаві новини для вас:

Як стимулювати повторне цвітіння орхідей: експерти поділилися досвідом.

6 простих способів врятувати кімнатні рослини, якими користуються досвідчені квітникарі.

Чому зникає фікус: часті помилки у догляді та як допомогти пальмі.

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги

Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин

Як розводити фітоспорин для обробки помідорів та іншої розсади перед висадкою у відкритий ґрунт - приготування розчину фітоспорину

Який маникюр зробити на випускний: стильні ідеї для сучасних дівчат

Які варіанти манікюру в нюдових відтінках придивитися на випускний вечір, щоб доповнити образ і виділятися із сірого натовпу