Лайм

Меню на Щедрий вечір: які страви приготувати на свято Маланки 31 грудня

Традиційні страви, які українські господині здавна готували

Оскільки з 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилися дати церковних свят. Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки та Старий Новий Рік, цього року припадає на 31 грудня. theLime вирішив поділитися рецептами традиційних страв, які українські господині здавна готували.

Головним елементом меню на Щедрий вечір є щедра кутя, яку заправляють вершками, вершковим маслом, а в деяких сім'ях – салом та смальцем. Ділимося іншими традиційними рецептами, які потрібно приготувати на свято.

Читайте також: Що приготувати на Щедрий вечір: 7 традиційних страв, які принесуть удачу.

Верещака

Верещака – м'ясна страва української кухні, яка являє собою свинину (грудинку, ребра, підчеревина), тушковану в буряковому настої або квасі. Її часто готували на Щедрий вечір, хоч у різних господинь рецепти могли відрізнятися.

Інгредієнти: свинячі ребра (400 г), хліб (200 г), сало (50 г), цибуля (2 шт.), сіль, перець мелений, буряковий квас.

Фото: Instagram

Приготування:

Попередньо приготуйте буряковий квас для верещаки. 500 г буряка очистіть від шкірки, наріжте і залийте 1 л прохолодної кип'яченої води. Настоюйте в теплому місці приблизно 5 днів: коли напій стане кислуватим, його можна використовувати для приготування верещаки.

Свинячі ребра приправте сіллю і перцем, після чого обсмажте до золотавої скоринки. Перекладіть ребра в глибоку форму для запікання, залийте 0,5 л бурякового квасу і поставте в духовку на півгодини.

За 5 хвилин до готовності додайте в верещаку хліб, нарізаний дрібними кубиками. Наприкінці в страву кладуть подрібнені та обсмажені на соняшниковій олії сало з цибулею.

Читайте також: Найпопулярніша страва на Щедрий вечір - тушкована капуста з м'ясом: як її приготувати.

Крученики зі свинини

Інгредієнти: 500 кг свинячого філе, 1 цибулина, 400 г печериць, спеції за смаком (сіль, перець, орегано, коріандр, базилік, майоран).

Фото: Pinterest

Приготування:

Свинину нарізати тонкими смужками приблизно 1 см і відбити молотком для м'яса.

Почистити та подрібнити цибулю з грибами, після чого підсмажити їх до золотистого кольору на рослинній олії. Розділити засмажку на дві частини: одна піде для начинки, друга - для тушкування кручеників.

У кожну відбивну покласти по чайній ложці грибної начинки і загорнути рулетики. Краї м'яса підвернути і закріпити зубочистками, щоб начинка не випадала.

Обваляти крученики в борошні та обсмажити на сковороді до золотистої скоринки. Після цього рулетики перекласти у каструлю разом із грибною засмажкою, що залишилася, залити водою або бульйоном, щоб вона їх ледь покрила, і тушкувати ще півгодини на повільному вогні. Така закуска на Щедрий вечір вийде дуже ніжною та смачною.

Читайте також: Як приготувати на Щедрий вечір ліниві вареники з картоплею: традиційний рецепт.

Млинці з грибною начинкою

Інгредієнти: 1 ч. л. сухих дріжджів, склянка теплого молока, 500 г просіяного борошна, сіль, соняшникова олія. Для начинки - 500 г печериць, 3 цибулини, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. соняшникової олії або вершкового масла, 1 склянка сметани, зелень, лавровий лист, сіль, перець.

Фото: Getty Images

Приготування:

Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте борошно, яйце, сіль і замішайте тісто, яке за консистенцією нагадуватиме густу сметану. Змастіть сковороду олією і підсмажте пишні млинці.

Цибулю наріжте дрібними кубиками та підсмажте до прозорості, після чого додайте нарізані гриби. Приправте начинку сіллю, перцем, лавровим листом, подрібненим часником, перемішайте і влийте в сковороду сметану. Тушкуйте гриби до закипання сметани і подавайте на стіл разом із млинцями.

Цікаві новини для вас:

  1. Улюблений десерт на Новий рік: рецепт Празького торта зі згущеним молоком.
  2. Яку начинку покласти в тарталетки: прості та смачні рецепти на святковий стіл.
  3. Який подарунок вибрати для тата на Новий рік-2024: добірка презентів для чоловіків.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Найкращі ідеї французького манікюру на короткі нігті: добірка фото

Які варіанти французького манікюру на короткі нігті зробити у 2024 році, щоб бути у тренді та виділятися із сірого натовпу  

Молоко корисне для городу: як його використовувати і які рослини поливати

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво на основі молока, а також які рослини та кімнатні квіти можна підживлювати ним

Стейк із молодої капусти – сезонна страва: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати стейк із молодої капусти з грибами та курячим філе, щоб урізноманітнити меню своєї родини