Лайм

Голодна кутя – головна страва на Хрещенський Святвечір: як її приготувати

Запам'ятайте простий рецепт

Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення в цьому році українці відзначать 6 січня. Напередодні прийнято дотримуватися одноденного суворого посту, а у Водохресний Святвечір – після освячення води в церкві – сім'ї збираються за столом, на якому має бути 7 пісних страв. theLime вирішив докладніше розповісти простий рецепт головної з них – голодної куті.

Читайте також: Як приготувати голодну кутю на Другий Святвечір: рецепти з рисом та пшеницею.

Фото: pinterest.com

Інгредієнти: пшениця (1 склянка), вода (2-3 склянки), рослинна олія (1 ст. л.), сіль (щіпка), мак (100-150 г), родзинки (100 г), волоські горіхи (100 г), мед (2-3 ст. л.).

Приготування:

Промиваємо пшеницю у проточній воді. Перед тим як варити, замочуємо крупу на кілька годин, а краще на всю ніч. Цю воду зливаємо, заливаємо новою.

Ставимо каструлю з пшеницею на вогонь, заливаємо водою, солимо, додаємо олію.

Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю - до неї потрібно додавати тільки мед.

Читайте також: Що готують на Водохреще: топ-3 рецепти традиційних страв на святковий стіл.

Поки вариться пшениця, мак заливаємо окропом, залишаємо на годину. Потім відкидаємо мак на сито, щоб витікла вся зайва рідина. Перетираємо мак у блендері, кавомолці або за допомогою ступки до утворення макового молочка.

Родзинки теж заливаємо окропом приблизно на 20 хвилин, потім зливаємо.

Горіхи очищаємо та підсмажуємо на сухій сковороді, ріжемо.

У готову крупу додаємо мак, родзинки, волоські горіхи та мед, ретельно перемішуємо та подаємо до столу.

Цікаві новини для вас:

  1. Чому не можна купатися на Водохреща: пояснення ПЦУ.
  2. Коли святити воду на Хрещення і що з нею робити після цього: народні та церковні традиції.
  3. Новий церковний календар: що і коли будемо святкувати у січні-2024.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Святковий варіант улюбленої "Шуби" - цей торт-салат стане прикрасою столу

Фудекспертка Світлана Левицька показала, як зробити салат Шуба у формі тортика під буряковим мусом

Проколіть яйце перед варінням - цей геніальний трюк збереже вам час і нерви

Експерти розповіли про лайфхаки, які допоможуть швидше очистити яйця від шкаралупи - перед варінням їх треба проколоти голкою

Французька класика з давньою історією - готуємо ельзаський кіш із цибулею

Ельзаський кіш з цибулею - це французький відкритий пиріг, який дуже просто готувати