Лайм

Меню на Хрещенський Святвечір 2024: рецепти страв, які мають бути на столі

Господині на замітку

Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення українці в цьому році відзначать за новим календарем 6 січня. Напередодні прийнято дотримуватися одноденного суворого посту, а в Водохрещений Святвечір 5 січня – після освячення води в церкві – сім'ї збираються за столом, на якому має бути 7 страв. theLime підібрав прості рецепти пісного меню.

Читайте також: Голодна кутя – головна страва на Хрещенський Святвечір: як її приготувати.

Пісний салат із буряком

Інгредієнти: буряк (3 шт.), квашена капуста (150 г), квасоля (200 г), чорнослив (150 г), часник (1 зубчик), сіль, перець, олія для заправки.

Приготування:

Буряк відварюємо або запікаємо у духовці у фользі. Після охолодження нарізаємо кубиками.

Квасолю можна зварити або купити консервовану.

Чорнослив заливаємо окропом. Нарізаємо так само, як і буряки.

Часник можна не додавати, а можна вирізати серединку, щоб не було різкого запаху та дрібно нарізати 1 зубчик.

Змішуємо всі інгредієнти, солимо, перчимо. Заправляємо олією.

Фото: instagram.com/cookery_chronicles

Читайте також: Новий церковний календар: що і коли будемо святкувати у січні-2024.

Пісні голубці з грибами

Інгредієнти: квашена капуста (середня головка), рис (250 г), цибуля (2 шт.), морква (1 шт.), печериці (250 г), олія, зелень кропу, петрушки, пластівці червоного, не гострого перцю (1/3 ч. л.), сіль, чорний мелений перець.

Приготування:

Рис промиваємо у кількох водах. Злегка підсмажуємо подрібнену цибулю, моркву та печериці, солимо їх і перчимо, додаємо до рису. Потім додаємо інші спеції та зелень, перемішуємо все.

З капусти зрізаємо тверду частину. Якщо листя капусти занадто кисле, промиваємо його водою.

Накладаємо начинку в листя та закручуємо голубці. Викладаємо їх щільно в каструлю, на дно кладемо листя капусти. Заливаємо водою так, щоб вона покривала голубці, накриваємо їх листям, що залишилося.

Ставимо каструлю на плиту, як вода закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо голубці до готовності (приблизно 1,5 години).

Фото: instagram.com/my_home_kitchn

Читайте також: Вечеря на Водохреще: Як приготувати смачну і ніжну скумбрію в духовці.

Вареники з картоплею

Інгредієнти: пшеничне борошно (280 г), олія (2 ст. л.), окріп (180 мл), сіль (0,5 ч. л.).

Інгредієнти для начинки: картопля, цибуля, олія, сіль, перець.

Приготування:

Картоплю відварюємо, готуємо пюре, додаємо підсмажену цибулю, чорний мелений перець та сіль, перемішуємо.

До просіяного борошна додаємо сіль, олію, вливаємо гарячу воду (окріп).

Спочатку перемішуємо всі інгредієнти лопаткою, потім чекаємо, поки суміш охолоне, після цього продовжуємо вимішувати тісто руками. Тісто на вареники має бути пружним, еластичним та не прилипати до рук.

Потім загортаємо тісто в харчову плівку, щоб не завітрювалося, і залишаємо "відпочивати" на 20 хвилин.

Потім розгортаємо його тонким шаром, вирізаємо склянкою кружальця, наповнюємо начинкою і ліпимо вареники. З цієї кількості інгредієнтів виходить близько 40 штук.

Готові вареники подаємо зі смаженою цибулею.

Фото: instagram.com/my_home_kitchn

Цікаві новини для вас:

  1. Приготуйте з м'яса, яке залишилося після свят: простий рецепт збірної солянки.
  2. Пахнуть так, що неможливо втриматися: рецепт пампушок з часником.
  3. Що приготувати замість звичайної яєчні: смачні рецепти з овочами та сиром.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво