Лайм

Як привабити удачу на китайський Новий рік Дракона: ритуали і традиції

Дізнайтесь про найпоширеніші китайські обряди

У китайській культурі існують різні ритуали і традиції, покликані залучити удачу на китайський Новий рік, також відомий як Свято весни. Він настає у день другого молодого місяця – у 2024 році ця дата припадає на 10 лютого. Розповідаємо про найпоширеніші практики.

Читайте також: Китайський Новий рік Дракона на порозі: яким знакам Зодіаку він принесе щастя.

Фото: Getty Images

Весняне прибирання

Вважається, що ретельне прибирання оселі перед Новим роком вимітить усі нещастя та звільнить місце для удачі, яка увійде в дім.

Прикраси

Червоний колір є домінуючим для китайських новорічних прикрас, оскільки він символізує удачу та процвітання. Повісьте на двері червоні ліхтарики, двовірші зі сприятливими фразами та паперові вирізані символи удачі, наприклад, китайський ієрогліф "福" (Фу), що означає "удача", перевернений догори ногами.

Підношення

Підношення їжі, фруктів та інших предметів робляться предкам та домашнім божествам, щоб попросити у них благословення та захисту на наступний рік.

Вечеря возз'єднання

Новорічна вечеря возз'єднання – важлива подія, коли члени сім'ї збираються, щоб разом насолодитися святом. Ця традиція символізує єдність та процвітання сім'ї.

Читайте також: Що має бути на столі у Китайський Новий рік Дракона: простий рецепт головної страви свята.

Феєрверки і петарди

Вважається, що запалення феєрверків і петард відлякує злих духів та невдачу, вітаючи Новий рік з радістю та хвилюванням. Нагадаємо, що в Україні на законодавчому рівні під час воєнного стану заборонено використовувати феєрверки, салюти і петарди.

Дарувати червоні конверти (Хунбао)

Ще одна китайська традиція - дарувати червоні конверти з грошима дітям, дорослим, літнім людям та не одруженим. Це вважається символом удачі, процвітання та благословення на Новий рік.

Фото: Getty Images

Відвідувати храми і молитви

Багато людей відвідують храми, щоб помолитися про благословення і успіх у наступному році. Божествам підносяться пахощі, фрукти та інші предмети.

Одягати новий одяг

Вважається, що новий одяг, особливо червоного чи іншого яскравого кольору, приносить удачу та відганяє злих духів.

Дотримуватися заборон

Певні дії та слова вважаються невдачлими у Новий рік, наприклад, розбивати предмети, використовувати негативні висловлювання, говорити про смерть чи хворобу.

Танці дракона і лева

Вважається, що ці традиційні вистави приносять удачу та процвітання суспільству. Гучна музика та рухи дракона або лева відлякують злих духів.

Пам'ятайте, що, хоча ці ритуали та традиції глибоко вкоренилися в китайській культурі і, як вважається, приваблюють удачу, найважливіший аспект китайського Нового року – провести час з близькими та зустріти новий рік з надією та позитивом.

Дізнайтеся також, що не можна робити в перший день року Дракона: 18 китайських табу та забобонів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

10 оптичних ілюзій, від яких "вибухає" мозок - перевірте себе

Оптичні ілюзії змушують наш мозок бачити те, чого немає в об’єктивній реальності - розгляньте ці 10 картинок

Шарлотка без цукру та борошна - рецепт дієтичної випічки

Шарлотка без цукру та борошна - чудова дієтична випічка, секрет приготування - замість борошна в ній вівсяні пластівці

Жодних плям і розводів: несподіваний продукт допоможе вимити вікна до блиску

Експерти розповіли, чим помити вікна без плям і розводів - допоможуть пакетики випитого чаю