Лайм

Крафіни все частіше готують на Великдень замість класичної паски: простий рецепт

Поекспериментуйте на кухні у період свята

Окрім класичного рецепту паски на 10 жовтках, за яким готували наші бабусі, все частіше господинь роблять на Великдень крафіни. Ніжна та пухка святкова випічка має чимало варіантів приготування, і далі ми розповімо про один із них.

Для тіста візьміть: молоко – 100 мл, дріжджі (сухі) – 6 г, цукор – 100 г, сіль - ½ ч л, яйця – 2 шт, масло – 50 г, борошно – 350 г. Для начинки: сухофрукти – 150 г, горіхи – 50 г, цедра апельсина, ром – 100 мл, масло – 100 г, борошно для формування ~ 100 г. Форми для випікання.

Читайте також: Що готують на католицький Великдень: традиційні рецепти святкових страв.

Фото: instagram.com/saharisha

Приготування: в окремій ємності з'єднуємо тепле молоко, 1 ч л цукру, сухі або живі дріжджі, від загальної маси борошна додаємо 1 ст л. Всі ці інгредієнти добре перемішуємо, накриваємо ємність харчовою плівкою або рушником і ставимо постояти в тепле місце.

Тим часом підготуємо сухофрукти: журавлину, родзинки промиваємо і просушуємо, курагу (якщо додаєте) дрібнимо на маленькі шматочки. Всі компоненти з'єднуємо разом і заливаємо все це ромом. Також додаємо цедру 1 апельсина. Перемішуємо і також залишаємо постояти. Якщо додаєте фісташки, теж потрібно їх подрібнити.

Продовжуємо готувати тісто: з'єднуємо у мисці 2 яйця, сіль і решту цукру із вказаних пропорцій. Починаємо збивати (краще міксером).

Повертаємося до першої нашої заготовки тіста з дріжджами та перемішуємо її. Додаємо тепле розтоплене масло, а потім з'єднуємо ці дві частини тіста - додаємо її до яєчно-цукрової маси. Також туди додаємо все просіяне борошно. Замішуємо тісто. Далі його перекладаємо до іншої ємності. За консистенцією тісто має бути тягучим і досить липким.

Перекладаємо тісто у миску, заздалегідь змащену олією без запаху. Переминаємо тісто легкими рухами разом із олією, яка міститься на поверхні посуду. Заготовку відправляємо в тепле місце.

Читайте на тему: Пісний сніданок на швидку руку: рецепт пишних оладок з яблуками.

Коли тісто піднялося вдвічі або втричі, продовжуємо його вимішувати. Змащуємо руки олією, перекладаємо його на припорошену борошном стільницю. Готове тісто розділяємо на дві рівних частини: одну відкладаємо в бік, а з іншою починаємо працювати.

Ще раз притрушуємо борошном, тоненько розкачуємо (чим тонше, тим краще). Змащуємо поверхню тіста вершковим маслом (не розтопленим, але м'яким). Викладаємо нашу начинку із сухофруктів та рому, посипаємо горішки, після чого починаємо скручувати тісто у форму рулету. Вздовж розрізаємо його ножем: один край не розрізаємо до кінця і скручуємо пасочку так, як показано на відео нижче.

Такий самий алгоритм дій робимо і з другою частиною тіста.

Паски у формочках накриваємо харчовою плівкою і залишаємо постояти у теплому місці, аби тісто ще могло "підрости" десь на половину форми.

Читайте на нашому сайті: Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків і православних.

Далі відправляємо крафін готуватися в духовку: спершу на 10 хвилин за температури 200° C, після чого зменшуємо температуру до 180 і випікаємо до готовності (в залежності від вашої духовки). Приблизно – ще 25-30 хвилин. Готову пасочку-крафін посипаємо цукровою пудрою. Смачного!

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

З Вербною неділею: красиві і душевні привітання зі святом своїми словами

Як красиво своїми совами привітати близьких із Вербною неділею 28 квітня – привітання зі святом у прозі

Що не можна робити у Вербну неділю: головні заборони великого свята

Коли віряни в Україні відзначать Вербну неділю у 2024 році, що прийнято робити в цей день, а також що категорично заборонено  

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень