Лайм

Принесе багато користі: як використовувати на городі кісткове борошно

Чимало дачників не знають про це добриво

Досвідчені господині для підживлення розсади та інших рослин на городі часто використовують натуральні добрива, такі як дріжджі, лушпиння цибулі, яєчну шкаралупу, настої трав і багато чого іншого. theLime вирішив докладніше розповісти про кісткове борошно, яке також можна використовувати на дачі.

Читайте також: Корисне підживлення: як приготувати добриво для домашніх квітів з кислого молока.

Кісткове борошно – органічне добриво, яке широко застосовують у сільському господарстві. Його додають у корм худобі та птахам, використовують як підживлення для рослин та для зниження кислотності ґрунту.

Кісткове борошно містить багато корисних речовин. Це макро- та мікроелементи: азот, фосфор, калій, кальцій, магній, залізо, цинк, натрій тощо. У його складі також є тваринні жири та біологічно активні речовини. Вони легко засвоюються рослинами та покращують структуру ґрунту.

Фото: pinterest.com

Переваги кісткового борошна

1. Головна перевага – тривалість дії. Воно розкладається у ґрунті протягом 5-8 місяців, завдяки чому поживні речовини надходять у коріння рослин і поступово повністю засвоюються ними. Внаслідок цього підвищується врожайність.

2. В овочах, вирощених на кістковому борошні, не накопичуються нітрати. Тому таке борошно можна вносити навіть за 2 тижні до збирання врожаю.

3. Кісткове борошно сприяє зміцненню кореневої системи рослин та їхнього імунітету. Тому його вносять у ґрунт перед посадкою. Розсада, в яку було додано таке борошно, швидше приживається і краще розвивається. Цибулинні рослини швидше проростають і краще закріплюються у ґрунті.

4. Кісткове борошно допомагає плодовим деревам відновитися після рясного плодоношення. Фосфор, що міститься в добривах, необхідний їм для закладення бруньок на наступний рік і вдалої зимівлі.

Читайте також: Гарна мульча і стимулятор росту розсади: як використовувати яєчну шкаралупу на городі.

З чого роблять кісткове борошно і які бувають його види

Кісткове борошно роблять із перемелених кісток великої рогатої худоби. Залежно від способу виробництва та рівня вмісту фосфору, його поділяють на три види: звичайне, парене та знежирене.

У звичайному кістковому борошні, виробленому з необроблених кісток тварин, міститься до 15% фосфору. Парене кісткове борошно, що було термічно оброблено, містить у своєму складі до 25% цієї речовини.

Найбільша кількість фосфору (до 35%) містить знежирене кісткове борошно, яке піддається тривалій термічній обробці та очищається від жирів та інших домішок.

Як використовувати кісткове борошно для різних рослин:

- під весняні посадки необхідно вносити 200 г кісткового борошна на 1 кв. м.;

- плодові дерева підгодовувати кістковим борошном необхідно 1 раз на три роки. Норма така сама: 200 г на 1 кв. м.;

- для пересадки ягідних чагарників достатньо засипати в ямку навесні 50-70 г, а восени 70-110 г кісткового борошна;

- під картоплю та овочеві культури борошно можна вносити як восени під перекопування – 300-500 г на 1 кв. м, так і навесні за 20 днів до посадки;

- при весняній посадці квіткових цибулинних культур, таких як тюльпани, нарциси, лілії та інші, необхідно вносити 15 г речовини у кожну ямку;

- для кімнатних рослин достатньо одного підживлення на рік. Норма внесення – 5-7 г на 1 л ґрунту.

Читайте також: Звичайний аптечний засіб допоможе якісно підживити розсаду помідорів після пікіровки.

Способи внесення кісткового борошна

Кісткове борошно це порошок, тому необхідно розподіляти його по грядках рівномірно. Добривом можна посипати землю після поливу або засипати прямо в ямку, трохи змішавши його із землею. Під час осіннього перекопування борошно рівномірно розподіляють по ділянці та закладають у ґрунт.

Кісткове борошно краще засвоюється в поєднанні з азотними добривами, а при компостуванні – з торфом або гноєм.

Можна вносити добриво у вигляді розчину. Він готується так: 500 г добрива заливають відром води та дають тиждень настоятися. Потім суміш розводять водою з розрахунку 1:19 і використовують для кореневого підживлення.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як позбутися мурах на грядках: народні засоби, які вважають ефективними.
  2. Що і коли садити у квітні 2024 року: місячний посівний календар садівника-городника.
  3. Що додати у ґрунт під час посіву редиски, щоб отримати гарний урожай.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня