Лайм

Традиційний рецепт на Великдень: як приготувати пухку паску на теплому молоці

Ароматна випічка до святкового столу

До світлого свята Великодня залишається все менше часу, і господині починають замислюватися про традиційну випічку. Паску готують різними способами: роблять із сиру з додаванням сухофруктів або випікають у духовці із дріжджового тіста. Авторка кулінарного YouTube-каналу "am-am Домашні Смаколики" поділилася рецептом смачної паски на живих дріжджах і теплому молоці.

Інгредієнти для тіста: борошно пшеничне в/г (1400-1500 г), яєчні жовтки (6 шт.), тепле молоко (640 г), цукор (380 г), живі дріжджі (60 г), сіль (6 г), вершкове масло (320 г), ванільний цукор (20 г), розпушувач (10 г), цедра одного апельсина, цедра з 1/2 лимона.

Інгредієнти для начинки: родзинки, курага, чорнослив (330 г), сік з одного апельсина з м'якоттю.

Читайте також: Олександрійська нічна паска - класичний рецепт на Великдень, який обожнюють за простоту.

Фото: Скріншот

Приготування:

Родзинки, курагу та чорнослив заливаємо апельсиновим фрешем з м'якоттю. Перемішуємо та залишаємо настоюватися.

Тим часом готуємо опару. У тепле молоко додаємо дріжджі, 1/2 склянки цукру та 1/2 склянки борошна. Перемішуємо вінчиком, накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на 20-30 хвилин у теплому місці.

Готуємо запашну пасту. Цукор, що залишився, змішуємо з апельсиновою і лимонною цедрою. Перетираємо, щоб цедра віддала свій аромат. Додаємо ванільний цукор. Все добре перемішуємо.

Масло кімнатної температури з'єднуємо з цитрусовим цукром. Перетираємо або перемішуємо міксером. Додаємо жовтки та знову перемішуємо міксером до однорідності. Відставляємо убік.

У глибоку миску просіюємо борошно, додаємо розпушувач, щоб паски довго залишалися свіжими. Вводимо опару, додаємо масляну ароматну суміш і трохи перемішуємо. Додаємо сіль та замішуємо тісто в мисці протягом 5-7 хвилин.

Читайте також: Як готувати паску, схожу на класичний італійський панеттоне: рецепт Лілії Цвіт.

Перекладаємо тісто в глибокий контейнер або іншу велику ємність, змащену олією. Ставимо у тепле місце на 1,5-2 години.

Тісто, що піднялося, осаджуємо руками, змащеними олією. Кладемо на стіл і вводимо наповнювач. Щоб сухофрукти рівномірно розподілилися і не осіли, посипаємо їх борошном. Вмішуємо в тісто.

Ділимо тісто на 7 частин і округлюємо. Перекладаємо в паперові форми діаметром 13 см та висотою 8 см. Злегка притискаємо. Ставимо форми з тістом на деко і відправляємо на фінальну ростойку в духовку з включеною лампочкою або склянкою окропу. Тримаємо 1-1,5 години.

Дістаємо з духовки, прикриваємо рушником та залишаємо на столі. Тим часом нагріваємо духовку до 180 градусів. Випікаємо паски 40-45 хвилин. Перевіряємо на готовність дерев'яною паличкою – вона має бути суха. Залишаємо остигати. Прикрашаємо паски білковою глазур'ю та будь-яким великоднім декором.

Дізнайтеся також, як готувати закарпатську паску: рецепт на Великдень, який став святковим хітом.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками

Як у домашніх умовах зробити оригінальні крашанки на Великдень різного кольору за допомогою чаю каркаде, червоноголової капусти та куркуми

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень  

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що можна, а що не можна робити у Чистий четвер 2 травня - традиції, обряди та заборони церковного свята Страсного тижня перед Великоднем