Лайм

Як спекти італійську паску: рецепт запашного панетоне з цедрою і сухофруктами

Здивуйте свою сім'ю та гостей

Вже у цю неділю, 31 березня, християни західного обряду відсвяткують Великдень, який в народі прийнято називати "католицьким". І якщо ви ще в пошуку незвичного рецепту паски, радимо звернути увагу на ароматний панетоне із сухофруктами та цедрою апельсина. theLime підібрав простий рецепт на заквасці.

Читайте також: У чому різниця між паскою, пасхою та кулічем: особливості рецептів та походження.

Фото: instagram.com/jennysmile83

Інгредієнти для закваски: пресовані дріжджі (10 г), вода (80 мл), борошно з вмістом білка від 13 г (105 г), сіль (2 г).

Інгредієнти: цукати та сухофрукти – журавлина, курага, родзинки, вишня (300 г), цедра одного апельсина, сік одного апельсина.

Інгредієнти для тесту: пресовані дріжджі (30 г), молоко 3,2% (115 мл), борошно з вмістом білка від 13 г (370 г), сіль (10 г), цукор (120 г), ванільний цукор (15 г), жовтки холодні (115 г), закваска, вершкове масло 82,5% (140 г).

Приготування:

Спочатку підготуємо сухофрукти: промиваємо їх у гарячій воді, тремо у них цедру апельсина та свіжовичавлений сік. Перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою, залишаємо настоюватись приблизно на 10 годин.

Займемося приготуванням закваски. У глибоку миску вливаємо воду кімнатної температури, додаємо дріжджі та перемішуємо вінчиком до однорідності.

Слідом додаємо борошно з високим вмістом білка і сіль, перемішуємо спочатку вінчиком, а потім замішуємо руками. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо за кімнатної температури на 3 години.

Через зазначений проміжок часу обминаємо закваску, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 10 годин (тобто на всю ніч).

Читайте також: Що готують на католицький Великдень: традиційні рецепти святкових страв.

У день приготування паски виставляємо закваску із холодильника за 2 години до початку замішування тіста.

Готуємо тісто: дріжджі змішуємо із холодним молоком і відставляємо на 5 хвилин.

Найкраще замішувати тісто у спеціальному комбайні, але можна й руками. У чашу міксера висипаємо борошно, сіль, цукор, ванільний цукор, виливаємо молоко з дріжджами та додаємо охолоджені жовтки. Замішуємо 3 хвилини на мінімальній швидкості.

Після першого замісу додаємо закваску. Продовжуємо замішувати на мінімальній швидкості близько 5 хвилин, потім збільшуємо швидкість і замішуємо продовжуємо приблизно 10 хвилин.

Після 3-го замісу додаємо вершкове масло. Продовжуємо замішувати на мінімальній швидкості доти, поки тісто не почне відставати від чаші міксера і стане гладким та блискучим.

Потім додаємо в тісто сухофрукти, знову перемішуємо.

Читайте також: Чому падає паска: 7 поширених причин невдалої випічки на Великдень.

Готове тісто на італійську паску перекладаємо в миску, змащену рослинною олією, накриваємо харчовою плівкою і відставляємо в тепле місце на 3 години - за цей час воно має збільшитися у розмірі.

Змащуємо руки олією. Тісто обминаємо і перекладаємо на робочу поверхню, розрізаємо його на 4 приблизно однакових шматки по 310-315 г. Формуємо з кожного шар і викладаємо у форму для паски.

Форми накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на 2,5-3 години. За цей час тісто має підрости до краю форми.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180°С. Ставимо в неї панетоне і зменшуємо температуру до 160°С. Випікаємо 35-40 хвилин.

Виймаємо з духовки, вставляємо в нижню частину італійської паски дерев'яну шпажку і перевертаємо догори дном. Підвішуємо доти, доки вони повністю не охолонуть.

Потім шпажки прибираємо, прикрашаємо глазур'ю та кондитерською посипкою.

Цікаві новини для вас:

  1. Як Великдень відзначають у західних країнах: цікаві традиції свята.
  2. Крафіни все частіше готують на Великдень замість класичної паски: простий рецепт.
  3. Пишна паска - щастя на весь рік: які прикмети пов'язані з її випіканням.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки 

Як зробити смачну паску швидко: найпростіший рецепт до свята

Як у домашніх умовах швидко приготувати смачну паску, щоб здивувати своїх близьких або порадувати друзів чи гостей на Великдень

Друге підживлення: чим полити часник, щоб отримати великі головки

Які добрива необхідно використовувати для першого та другого підживлення озимого часнику, як їх правильно приготувати, а також застосовувати