Лайм

Як готувати паску, схожу на класичний італійський панетоне: рецепт Лілії Цвіт

Поекспериментуйте з новим рецептом

Минулої неділі, 31 березня, Великдень відсвяткували католики, а для греко-католиків та православних Світле Христове Воскресіння настане аж 5 травня. Тому багато господинь підшукують незвичні рецепти пасок, наприклад, варто звернути увагу на заварну паску. theLime ділиться ще одним варіантом приготування паски, яка схожа на кекс панетоне, від Лілії Цвіт.

Читайте також: Так готували наші бабусі: класичний рецепт паски на 10 жовтках.

Фото: pixabay.com

Інгредієнти для опари: дріжджі (50 г), молоко (150 мл), борошно (150 г).

Інгредієнти для здобного тіста: масло 82% (200 г), молоко (150 мл), жовтки (3 шт.), цукор (200 г), борошно (500 г).

Інгредієнти додатково до тіста: білки (2 шт.), сіль (щіпка), борошно (150 г).

Інгредієнти для начинки: родзинки (200 г), коньяк (30 мл), цедра з 0,5 лимона, цедра з 0,5 грейпфрута, кардамон (4-5 шт.), куркума (0,5 ч. л.), мускатний горіх (0,5 ч. л.), ванільний цукор (16 г).

Приготування:

У великій мисці подрібнюємо дріжджі, додаємо трохи теплого молока і ретельно перемішуємо вінчиком. Потім просіюємо сюди борошно і розмішуємо, щоб не було грудочок. Накриваємо опару харчовою плівкою та залишаємо на 30-40 хвилин у теплому місці без протягів.

Тепер приготуємо здобне тісто: виливаємо в каструлю молоко, до нього відправляємо вершкове масло, підігріваємо, перемішуємо, щоб воно розтануло.

В інший посуд викладаємо жовтки, додаємо цукор, збиваємо міксером доти, доки не вийде біла пишна маса. Потім вливаємо молочно-масляну суміш, перемішуємо вінчиком. Слідом у декілька етапів додаємо просіяне через сито борошно, ретельно вимішуємо тісто.

Читайте також: Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.

З'єднуємо опару, що підійшла, і здобне тісто, перемішуємо. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підходити в теплі приблизно на 1-1,5 години.

Поки тісто піднімається, підготуємо інгредієнти для начинки. У невелику піалу виливаємо коньяк, додаємо в нього ванільний цукор, цедру грейпфрута та лимона, куркуму та мускатний горіх. З кардамону виймаємо зерна, подрібнюємо їх. Додаємо в піалу і перемішуємо.

Родзинки заливаємо окропом на кілька хвилин, потім викладаємо на паперові рушники.

У тісто, що підійшло, викладаємо родзинки і ароматну суміш з коньяком. Перемішуємо, щоб все з'єдналося, потім - ще трохи борошна (150 г). Ретельно вимішуємо тісто.

Перекладаємо тісто у велику миску, змащену олією, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплі ще на 1 годину. Воно має збільшитися приблизно в 3 рази.

Читайте також: Як приготувати класичну паску за рецептом відомої української кулінарки Дарії Цвек.

Потім обминаємо тісто і додаємо 2 білки, які попередньо потрібно збити міксером із щіпкою солі.

Змащуємо руки олією, відщипуємо шматочок тіста і формуємо з нього кулю.

Наповнюємо форми тістом приблизно на одну третину. Залишаємо паски у формах ще на 20-30 хвилин, щоб тісто підросло.

Ставимо паски як панеттоне в розігріту духовку і випікаємо перші 20 хвилин за температури 200°С, потім зменшуємо температуру до 180°С і випікаємо ще 20-30 хвилин. Потім дістаємо, чекаємо, доки вони трохи охолонуть. Декоруємо паски за допомогою глазурі або на свій смак.

Цікаві новини для вас:

  1. Пишна паска - щастя на весь рік: які прикмети пов'язані з її випіканням.
  2. Крафіни все частіше готують на Великдень замість класичної паски: простий рецепт.
  3. Чому падає паска: 7 поширених причин невдалої випічки на Великдень.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами

Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати знамениті лимонні панкейки з рікотою за рецептом з газети New York Times