Чимало господинь-початківців вважають, що приготування пасок напередодні Великодня – це дуже довгий і складний процес, що вимагає спеціальних навичок і знань. І якщо ви поки що боїтеся експериментувати з панетоне – італійським варіантом паски, зробіть олександрійську нічну. theLime ділиться простим рецептом, з яким впораються навіть ті господині, які "не дружать" із дріжджовим тістом.
Читайте також: Як готувати закарпатську паску: рецепт на Великдень, який став святковим хітом.
Інгредієнти для опари: молоко (0,5 л), цукор (0,5 кг), яйця (5 шт.), жовтки (3 шт.), дріжджі (75 г), холодне вершкове масло (250 г).
Інгредієнти для тіста: коньяк (1 ст. л.), сіль (0,5 ч. л.), ванільний цукор (1 пакетик), цедра 1 лимона, сухофрукти (200 г), борошно (1,25 кг).
Приготування:
У глибоку миску виливаємо тепле молоко, додаємо цукор. Перемішуємо вінчиком. Потім додаємо пресовані дріжджі і знову перемішуємо – до тих пір, поки вони не розчиняться в молоці.
Потім вводимо яйця, жовтки та холодне врешкове масло – збиваємо все міксером.
Опару накриваємо харчовою плівкою та залишаємо за кімнатної температури на 8-12 годин – тобто на ніч. Саме тому таку паску ще називають нічною.
Читайте також: Час готуватися до Великодня: популярний рецепт паски від Лілії Цвіт люблять у мережі.
Через зазначений проміжок часу додаємо до опари коньяк, ванільний цукор та цедру одного лимона. Перемішуємо вінчиком.
Потім додаємо половину просіяного через сито борошна та промиті і висушені на паперових рушниках сухофрукти: журавлину, родзинки, цукати тощо. Важливо, щоб вони були сухими. Знову перемішуємо все вінчиком.
Додаємо борошно, що залишилося, і починаємо вимішувати тісто руками, які попередньо потрібно змастити рослинною олією. Вимішуємо близько 10 хвилин.
Залишаємо тісто підходити в теплому місці під харчовою плівкою приблизно на 1-1,5 години.
Робочу поверхню та руки змащуємо олією, викладаємо тісто на стіл. Поділяємо його приблизно на 6 рівних частин по 500-550 г (розмір форми в діаметрі – 13 см).
Формуємо руками олександрійські паски, як на відео, викладаємо у форми і злегка притискаємо руками. Залишаємо у теплому місці на 1,5 години. Потім змащуємо яйцем.
Заздалегідь розігріваємо духовку до 180°С та випікаємо паски за температури 160°С приблизно 50 хвилин.
Потім дістаємо і чекаємо, поки олександрійська нічна паска охолоне. Декоруємо за бажанням.
- Читайте також на theLime, як готувати паску, схожу на класичний італійський панетоне.
Цікаві новини для вас:
- Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків та православних.
- Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.
- Крафіни все частіше готують на Великдень замість класичної паски: простий рецепт.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.