Незважаючи на те, що до святкування православного Великодня залишається ще багато часу, багато господинь вже підшукують цікаві рецепти, щоб дивувати свою родину. І якщо ви раніше пекли паски на 10 жовтках, цього разу спробуйте зробити закарпатську паску. theLime ділиться простим рецептом.
Читайте також: Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків та православних.
Інгредієнти для опари: тепле молоко (100 мл), борошно (70 г), цукор (30 г), сухі дріжджі (10 г) або живі дріжджі (30 г).
Інгредієнти для тіста: борошно (410 г), яйце (1 шт.), жовток (1 шт.), цукор (30 г), сметана (50 г), тепле молоко (125 мл), сіль (10 г), розтоплене вершкове масло (45 г).
Інгредієнти для прикрашання: жовток (1 шт.), борошно, кунжут, зерна соняшнику, гарбуза, чіа тощо.
Приготування:
Для приготування опари беремо трохи тепле молоко, в борошно висипаємо дріжджі, перемішуємо. Якщо у вас живі дріжджі, додаємо їх одразу в молоко. Змішуємо борошняну суміш з молоком, додаємо цукор і перемішуємо вінчиком. Накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці на 15 хвилин, щоб вона підійшла.
Тепер займемося приготуванням тіста. Просіюємо через сито борошно, додаємо в нього сіль, перемішуємо, щоб вона рівномірно розподілилася.
В окрему миску розбиваємо яйце, додаємо жовток та цукор. Перемішуємо вінчиком.
У миску з борошном додаємо опару, яєчну суміш, молоко, сметану. Все ретельно перемішуємо.
Потім у 2-3 етапи додаємо розтоплене вершкове масло. Замішуємо тісто спочатку силіконовою лопаткою, потім руками.
Читайте також: Як готувати паску, схожу на класичний італійський панетоне: рецепт Лілії Цвіт.
Вимішуємо тісто доти, доки воно не перестане прилипати до рук. Викладаємо його в миску, накриваємо харчовою плівкою. Чекаємо, поки воно підійде, потім обминаємо і знову чекаємо, поки підійде. Так потрібно зробити тричі.
Потім поділяємо тісто на кілька пасок, формуємо з кожної частини кулю та викладаємо у форму. Залишаємо, щоб воно підійшло у формі. Змащуємо верхівки жовтком.
Вмикаємо духовку на 180°С. Випікаємо паски за закарпатським рецептом приблизно 30-50 хвилин (залежно від розміру та потужності духовки). Після випікання залишаємо тісто "відпочити" у формі, потім дістаємо їх.
- Раніше ми розповіли, чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.
- Читайте також на theLime, як приготувати паску з рідкою шоколадною начинкою.
Цікаві новини для вас:
- Час готуватися до Великодня: популярний рецепт паски від Лілії Цвіт обожнюють у мережі.
- Як спекти італійську паску: рецепт ароматного панетоне з цедрою та сухофруктами.
- Крафіни все частіше готують на Великдень замість класичної паски: простий рецепт.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.