В цьому році православні та греко-католики будуть відзначати Великдень у неділю, 5 травня. Незважаючи на те, що до свята залишається ще багато часу, деякі господині вже зайнялися приготуваннями: хтось експериментує з традиційною випічкою та глазур'ю, а хтось уперше готуватиме італійський панетоне. І якщо ви ще не визначилися з рецептом, радимо приготувати паску без дріжджів, а на заквасці. Як її зробити, розповіла авторка кулінарного каналу Vertuta cooking.
Читайте також: Як приготувати класичну українську паску на дріжджах: найвдаліший рецепт.
Інгредієнти для закваски: стартер (60 г), тепла вода (180 г), борошно (180).
Інгредієнти для тіста: закваска (420 г), тепле молоко (350 мл), вершкове масло (100 г), яйце (1 шт.), жовтки (2 шт.), цукор (200 г), ванільний цукор (30 г), сіль (1 ч. л.), борошно (600-650 г).
Приготування:
Увечері необхідно активувати закваску: для цього беремо 60 г стартера (стартер – це невелика кількість закваски, яку ми беремо від стиглої закваски) та додаємо до нього теплу воду (180 г). Перемішуємо і додаємо пшеничне борошно.
Отриману масу накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці до ранку (на 10-12 годин).
Вранці в глибоку миску наливаємо тепле молоко, розтоплене вершкове масло, цукор, ваніль або ванільний цукор, все перемішуємо. Потім до суміші додаємо жовтки і яйце.
Читайте також: Що робити, якщо тісто на паски не піднімається: прості способи врятувати випічку.
Додаємо в яєчно-молочну суміш готову закваску. Перемішуємо до однорідності, додаємо сіль, знову перемішуємо.
Накриваємо рушником і відправляємо на 1 годину в тепле місце.
Через зазначений проміжок часу додаємо до рідких інгредієнтів просіяне через сито борошно і ретельно вимішуємо руками.
Знову накриваємо рушником і відправляємо на 1 годину в тепле місце.
Вимішуємо тісто ще один раз, накриваємо, знову відправляємо на 1 годину в тепле місце.
Додаємо в тісто трохи борошна та промиті родзинки або цукати. Залишаємо на 20 хвилин.
Потім поділяємо тісто і викладаємо кожну частину в паперову форму - так, щоб тісто займало одну третину форми.
Накриваємо тісто у формах рушником та відправляємо у тепле місце на півгодини.
Перед тим, як відправляти паски на заквасці в духовку, змащуємо верхівки яєчним жовтком.
Розігріваємо духовку до 180°С і випікаємо паски приблизно 40-50 хвилин.
Потім дістаємо та прикрашаємо глазур'ю.
- Раніше ми розповіли, як приготувати вологу та солодку грузинську паску.
- Читайте також на theLime, як спекти паску з шоколадною начинкою.
Цікаві новини для вас:
- Мерехтливі крашанки – цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня.
- Блогерка показала, як приготувати заварну сирну паску з курагою і шафраном: яскравий рецепт.
- Шоколадні гнізда – оригінальна прикраса для пасок: як зробити солодкий великодній декор.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал дізнавайтеся про них швидше.